Torsdag 6 Maj
Stockholm

Läkarna vill magnetröntga Breiviks huvud

Rättspsykiatriker Agnas Aspaas och Terje Tørrissen.
1 av 3
Rättspsykiatriker Agnas Aspaas och Terje Tørrissen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Läkarna kan återigen komma att försöka få Breivk att röntga huvudet.
2 av 3
Läkarna kan återigen komma att försöka få Breivk att röntga huvudet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
"Breivik är narcissist men tillräknelig".
3 av 3
"Breivik är narcissist men tillräknelig". Foto: Vegard Grøtt / SCANPIX

Om Oslo tingsrätt beslutar att döma Breivik till vård kommer samma läkare som en gång friskförklarat honom att ansvara för behandlingen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Rättegångsveckan inleds där den förra tog slut - med att psykiatrikerna redogör för huruvida Anders Behring Breivik är straffrättsligt tillräknelig eller inte.

På måndagen kommer psykiatrikerna Agnar Aspaas och Terje Tørrissens att lägga fram sin rapport. Enligt dem är Breivik tillräknelig men lider av en asocial personlighet och narcissism, skriver NRK.

Bedömde honom som frisk - får ansvaret att vårda

Under tre veckor i mars letade 18 läkare, psykologer och vårdare efter möjliga tecken på psykoser hos Breivik, men hittade inga. Trots det är det samma grupp som kommer att ansvara för att lägga fram en behandlingsplan om Oslo tingsrätt beslutar att döma honom till sluten vård.

Om så blir fallet väntas behandlingsplanen ta upp till ett år att färdigställa.

– Om domstolen säger att han var psykotisk den 22 juli och inte kan straffas är det ett faktum som vi lägger till grund. Då börjar vi om på nytt med att göra en grundlig värdering av alla möjliga diagnoser. Vi kommer att ta god tid på oss, säger Yngve Ystad, avdelningsöverläkare på RSA Dikemark, till VG.

Man kommer bland annat att återigen försöka övertala Breivik att gå med på att göra en magnetröntgen av huvudet, något som massmördaren och terroristen tidigare vägrat.

Det kommer att bli säkerhetsavdelningen vid Dikemark som får ansvaret att driva det nya enmanssjukhuset på Ilafängelset, som är specialbyggt för Breivik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela