Den älskade appen Snap kan dö och försvinna snart
Hejdå Snapchat?? - Foto: TT/Giphy

5 saker som pekar på att Snapchat kommer dö – snart

Snapchat känns som en sjukt stor del av vårt vardagliga liv. Men den kan försvinna när som helst – i princip.


Snapchat är en av de mest omtalade sociala medierna just nu. Med sina speciella egenskaper så förvandlades helt plötsligt hur unga personer använder sociala medier. Just de egenskaperna kan faktiskt också bli appens stora fall. Det och det där med sömnbrist som den här artikeln kan förklara allt om.

Det finns några punkter som ur ett större perspektiv borde oroa alla fans av appen. För som vi vet sedan tidigare så fungerar världen av sociala medier lite som Project Runway.

Precis som Heidi säger. Bild: quickmemes

Hallå? Är det någon som ens minns MySpace eller Kamrat? Konkurrensen är stenhård där ute, mer idag än förr i tiden. Exempelvis dog appen Vine förra året. Vilket givetvis var trist, men läs det citatet ovan igen.

Minns ni Kamrat? Bilden är en faksimil.

Här är i alla fall fem stora punkter som skulle kunna bli Snapchats död de närmsta åren framåt.

1. Användarna

Bam. Snapchat slog ner som en massiv bomb i sociala medier-landskapet. Helt plötsligt gick Snap från att ha varit en lurig uppstickare till en självklarhet i alla ungdomars och unga vuxnas vardag.

180 miljoner månatliga användare världen över fanns på Snap när hajpen var som störst 2016, enligt Medium. Men i slutet av 2016 så minskade antalet nya användare och användare som använder appen varje dag – ett tidigt tecken på att intresset börjar minska. I Sverige håller sig trenden dock i och enligt rapporten "Svenskarna och internet 2016" så ökar intresset för Snapchat.

Bild: Giphy

Omkring 60 procent av svenska användare mellan 15 och 25 år uppger att de använder Snapchat dagligen. Men eftersom USA brukar vara "steget före" så kan även intresset minska här med tiden. Eller?

Det som däremot talar för appen är att 2,5 miljarder snaps skickas varje dag, enligt Millenial Evangelical. Men å andra sidan hade Vine 200 miljoner aktiva använder i månaden och nu är det "bara" en kamera-app.

Hur många använde Vine en gång i tiden? Bild: Reddit

För att slå fast allvaret i situationen så hade Snapchat en användartillväxt på lilla 3 procent sista kvartalet av 2016, jämfört med 14 procent tillväxt året innan, enligt Dagens Industri. Yikes.

2. Formatet

Själva grejen med Snapchat var det unika formatet med bilder och videos som försvann ut i universum efter att personen öppnat snapen. Det gav oss en känsla av eufori och av att "leva i nuet".

Eller hur? Bild: Giphy

Med tiden blev Snap mer älskat för sina stories – där man kunde följa sina kontakter under en arbetsdag, en resa eller varför inte en roligt sammansatt sketch?

Men just formatet är också Snapchats baksida. Enligt en analys gjord av Medium är det "sjukt svårt" att hitta användare på Snap. Det tar tid att lägga till nya kontakter – och nu när Instagram i praktiken blivit som Snapchat (mer om det senare) så kanske Snapchats enda positiva egenskap är filtren. Det kan ju alltid bli en kamera-app (precis som Vine)...

3. Kopior och konkurrenter

På tal om kopior. Har ni sett Instagram?

Kopia rakt av eller? Bild: Instagram (ja på riktigt)

Det ÄR ju Snapchat. Nu kan man skicka bilder och videos som *poff* försvinner till varandra. Dessutom finns ju stories-funktionen också där. Och på Facebook. Och på Twitter. Och på ja... ni förstår vad som händer här va?

Instagram har fördelen att det är lättare att hitta intressanta personer att följa utan att behöva googla "Selena Gomez Snapchat". Dessutom ser många Snapchat som "en privat hubb bara för sina närmaste", medan Instagram (som har högre kvalitet på sina videos, enligt The Next Web) är enkelt att hitta kändisar, crushes och vänner. Och samtidigt få mer än bara "stories".

Instagram har 500 miljoner aktiva användare (månatligt aktiva användare, MAU, källa: Medium). Snapchat? 58,6 miljoner MAU. Såååå...

4. Videos

Vi har ju redan nämnt att kvaliteten är bättre hos konkurrenten Instagram. Dessutom lider Snapchat av ett litet problem. Allt är flyktigt. Alla dina minnen bara *poff* försvinner – om du inte sparar ner dessa till ditt arkiv. Vilket i ärlighetens namn inte är så smidigt som det låter...

Snapchat har ju Discover som en samlingsplats för exempelvis medier eller särskilda händelser, men än så länge saknas den spridningen som exempelvis Youtube och Facebook har i videoformatet. Nyligen förbjöd Snap nakenhet i sina sponstrade videos btw. Så vad gör nu Snapchat unikt?

Snapchats hatälskade Discover-funktion.

I jämförelse med andra appar har inte Snap en tillgång till "att sända live". Det gör de unika. Och frågan är om det är positivt.

Visserligen vill Snapchat skapa en helt ny plattform som ska utmana Netflix och Youtube med egenproducerade serier bland annat. Frågan är om användarna verkligen vill ha det i sin älskade app?

5. Pengarna

Okej. Allesammans i kör nu – vad behövs för att ett företag ska går runt?

Money in the bank. Bild: TT

Japp. Snapchat har under åren fått frågan: "hur ska ni ens tjäna pengar?". Annonser har i princip varit helt frånvarande. Men nu gissar Medium att det kommer att komma störande annonser mitt i dina kompisars stories. 2,6 miljarder dollar har företaget på banken (enligt The Next Web) och det är en smula på tallriken i jämförelse på tårtan som är Facebook (som också äger Instagram).

Minns ni när man kunde köpa filter? Den grejen tankade helt. Nu finns också sponsrade filter, men i ärlighetens namn är intresset större för typ hundfiltret.

Voff. Bild: Giphy

Hela 60 procent av Snaps användare hoppar över annonser, enligt Veckans Affärer. Nu finns ju företaget på börsen (ni minns när de "bytte namn" till Snap Inc. va?) – och då behöver de skapa inkomster genom annonsering, samtidigt som Snapchat inte finns med i de "fina analyserna" som finns till för säljare att gotta ner sig i. Snap förblir ett mysterium.

Hur ska det gå för Snap? Bild: Giphy

Den stora frågan är – hur länge förblir man ett mysterium tills appen försvinner? Snapchat har ju alltid en plan B – att bli en kamera-app med roliga filter. Hur många år tror ni de får på sig?

Läs också om Snapchats senaste OBEGRIPLIGA uppdatering – eller kolla hur du vet om du blivit blockad på appen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Snapchat kommer försvinna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Marabous mjölkchoklad återkallas – mandellarm

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

1 timme sedan
Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.