Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vinnarinstinkt ärftlig

- 30/10/2008, 16:23 -

Mental styrka är ärftligt visar ny studie.

Järnviljan du behöver för att ta dig tillbaka i en sport eller göra bra ifrån dig på en tenta trots influensa kan till stor del vara ärvd.

Notoriska vinnare som Lance Armstrong – som kämpade sig tillbaka från testikelcancer och vann Tour de France sju gånger – är naturligt tuffa visar en ny studie. Den visar även att det kan vara svårt att peppa folk som inte har denna naturliga tuffhet till extraordinära resultat. Det är mindre sannolikt att nervösa och neurotiska personer besitter egenskaper som talar för mental styrka.

– Det handlar om att inte låta sig bli nedslagen av motgångar, säger Peter Clough vid Hulls universitet, England, som arbetat med projektet, till New Scientist.

Clough håller med om att mental styrka till står del är ärftligt men menar samtidigt att nervösa personer kan lära sig handskas med sin ångest genom att lära sig motarbeta negativa tankar.

Se Gunde Svan i Calgary 1988.

Skrivet av: