Dricka alkohol okej för gravida

Måttligt drickande kan vara ofarligt visar ny forskning.


Måttligt drickande under graviditeten kan vara ofarligt visar en ny studie.

Studien som omfattade 12 000 gravida kvinnor visade att ett måttligt intag av alkohol under graviditeten inte innebär en ökad risk för att barnen utvecklar beteendestörningar. I jämförelse med de kvinnor som inte drack alls under graviditeten gick det inte att se någon märkbar negativ skillnad för de som drack måttligt.

Faktum är att de barn som fötts av mödrar som drack måttligt visade på 30 procent mindre sannolikhet att utveckla hyperaktivitet än de barn som föddes av absolutister.

Samtidigt går det inte att bortse från möjliga sociala faktorer.

– Vi har verkligen gått långt i vår strävan efter att räkna in sociala faktorer i statistiken. Men dryckesvanor är väldigt starkt påverkade av sociala faktorer. Sannolikheten att mödrar som dricker medelmåttigt kommer från en akademisk bakgrund, med hög inkomst, är mycket större än för de mödrar som dricker mycket eller är absolutister. Vi kan inte utesluta det stora inflytande som social bakgrund har på ett barns utveckling.

Läs mer på New Scientist.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.