Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dricka alkohol okej för gravida

Nyheter | 31/10/2008 21:59

Måttligt drickande kan vara ofarligt visar ny forskning.

Måttligt drickande under graviditeten kan vara ofarligt visar en ny studie.

Studien som omfattade 12 000 gravida kvinnor visade att ett måttligt intag av alkohol under graviditeten inte innebär en ökad risk för att barnen utvecklar beteendestörningar. I jämförelse med de kvinnor som inte drack alls under graviditeten gick det inte att se någon märkbar negativ skillnad för de som drack måttligt.

Faktum är att de barn som fötts av mödrar som drack måttligt visade på 30 procent mindre sannolikhet att utveckla hyperaktivitet än de barn som föddes av absolutister.

Samtidigt går det inte att bortse från möjliga sociala faktorer.

– Vi har verkligen gått långt i vår strävan efter att räkna in sociala faktorer i statistiken. Men dryckesvanor är väldigt starkt påverkade av sociala faktorer. Sannolikheten att mödrar som dricker medelmåttigt kommer från en akademisk bakgrund, med hög inkomst, är mycket större än för de mödrar som dricker mycket eller är absolutister. Vi kan inte utesluta det stora inflytande som social bakgrund har på ett barns utveckling.

Läs mer på New Scientist.

Skrivet av: