Psykopaten blir allt snällare

Alkoholen är boven bakom de flesta våldsbrotten.


Alkohol bidrar till en stor del av våldsbrottsligheten, det vet man efter nya studier. Samtidigt framkommer det att alkohol är en större faktor bakom våldsbrott än vad psykisk sjukdom är.

– Risken för att psykiskt sjuka begår våldsbrott ökar i ytterst liten utsträckning om de inte också missbrukar alkohol eller andra droger, säger Seena Fazel, forskare vid universitetet i Oxford till Ekot.

Fazel har under tio års tid studerat sambandet mellan psykisk sjukdom, missbruk och våld. Och ju mer forskning som gjorts i ämnet desto mer tynar bilden av den farlige psykpatienten bort. Varför bilden av mentalpatienter är så förankrad beror enligt Seena Fazel på att psykiskt sjuka begått några av de mest spektakulära våldsbrotten.

I övrigt visar studierna på att alkohol däremot spelar en riktigt stor roll bakom våldsbrott. Men alkoholdryckerna har en för viktig kulturell betydelse för vårt samhälle varför man tidigare hellre sökt andra förklaringar, menar Fazel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.