Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Psykopaten blir allt snällare

- 26/04/2009, 17:22 -

Alkoholen är boven bakom de flesta våldsbrotten.

Alkohol bidrar till en stor del av våldsbrottsligheten, det vet man efter nya studier. Samtidigt framkommer det att alkohol är en större faktor bakom våldsbrott än vad psykisk sjukdom är.

– Risken för att psykiskt sjuka begår våldsbrott ökar i ytterst liten utsträckning om de inte också missbrukar alkohol eller andra droger, säger Seena Fazel, forskare vid universitetet i Oxford till Ekot.

Fazel har under tio års tid studerat sambandet mellan psykisk sjukdom, missbruk och våld. Och ju mer forskning som gjorts i ämnet desto mer tynar bilden av den farlige psykpatienten bort. Varför bilden av mentalpatienter är så förankrad beror enligt Seena Fazel på att psykiskt sjuka begått några av de mest spektakulära våldsbrotten.

I övrigt visar studierna på att alkohol däremot spelar en riktigt stor roll bakom våldsbrott. Men alkoholdryckerna har en för viktig kulturell betydelse för vårt samhälle varför man tidigare hellre sökt andra förklaringar, menar Fazel.

Skrivet av: