Soldater leker Rambo på Facebook

Danska soldater framställer sig som actionhjältar på Facebook.


Danska soldater framställer sig själva som actionhjältar på Facebook, och får hård kritik av försvarsledningen.

En stridsklädd dansk soldat i Afghanistan poserar med tjänstevapnet riktat mot kameran. En menig soldat står med varsitt automatvapen i varje hand och en cigarett i mungipan.

Det är vad besökarna ser när de går in på Facebook-gruppen för ISAF-styrkan, de danska trupperna i Afghanistan, skriver den danska tidningen Urban.

Många av de danska soldaterna har profilbilder där de poserar med tunga vapen, som om de vore actionhjältar i någon krigsfilm med Schwarzenegger eller Stallone.

Den försvardspolitiske talesmannen för det borgerliga regeringspartiet Venstre, Karsten Nonbo, kritiserar bilderna:

- Det är inte bara oseriöst, det appellerar också till dem som är motståndare till försvaret. De framställer oss i dålig dager när vi ska förklara och försvara våra duktiga soldaters jobb. Jag vill uppmana deras seriösa kollegor att få stopp på det här, säger Karsten Nonbo till Urban.

Han är själv van vid att hantera vapen och skulle aldrig drömma om att ställa upp på liknande bilder.

Majoren Helge Adam Møller hos De Konservative försvarar soldaternas poserande:

- Jag tycker man kan jämföra det med att mekaniker låter sig fotograferas bredvid en Ferrari, eller att en snygg tjej poserar i bikini på Facebook. Jag har inga problem med det, och vapen är alltså en del av deras identitet medan de är i det militära, säger han till Jyllands-Posten.

Hos Försvaret gillar man inte de omtalade bilderna.

- Vi är inte nöjda med att några låter sig porträtteras som vore de Rambo, men jag vet samtidigt att det är en mycket liten del av våra anställda som det gäller. Vi uppmanar folk att tänka över hur de framställer sig själva, men vi har inga regler på området. På den punkten är vi rätt liberala, säger örlogskapten Nils Ole Markussen.

Danska tidningen Urban har kontaktat soldaterna på bilderna, men ingen av dem har haft lust att komma ut och berätta varför de lagt upp bilderna på nätet. Många av dem har tagit bort bilderna nu.

- De bilderna kan ödelägga mina framtidsplaner i det danska försvaret. Jag har tagit bort det från Facebook då det skapat en mycket sned bild av hur vi lever, skriver en soldat som önskar vara anonym.

Facebook har inga uttalade riktlinjer om att låta sig fotograferas med skarpladdade vapen. Generellt förbjuder de dock bilder som kan verka skrämmande eller hotfulla mot andra.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.