Nu finns musiken som gör dig påtänd

Forskarna varnar för ljuddrogerna.


Under hippieeran experimenterades det flitigt med droger och psykadelisk musik i kombination. Nu sprider sig låtar på internet som i sig självt ska ge samma effekter som illegala substanser.

Bland vana internetanvändare är knarklåtarna välkända som ett bra sätt att bli påtänd utan sidoeffekter. Eftersom inga konsekvenser har rapporterats så har polisen än så länge varit avvaktande. Men nu oroar sig experter över att den unga generationen ska bli beroende av ljuddroger.

På sajten www.i-doser.com saluförs filer som påstås kunna föra lyssnaren till ett stimulerat tillstånd genom binaural hjärnsignalsteknologi. Många användare lovordar effekterna, medan andra tycker att det är obehagligt. "Ett av spåren gav mig huvudvärk och yrsel som höll i sig i timmar efteråt", skriver en ljudknarkare.

Forskaren Bae Myung-jin på Soongsiluniversitetet varnar för risken att bli beroende.

– Männikoörat är känsligt för de frekvenser som spelas och det innebär att man kan bli beroende. Om man blir det så kan man aldrig vara tillfreds utan att höra ljud i den frekvensen, säger Bae Myung-jin till Korea Times.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!