Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kokainförfattare vi minns

Nyheter | 24/01/2009 00:16

Redan på Sherlock Holmes dagar drog stora författare kokain utan att skämmas.

Nyheter24 pratade i torsdags med den kände svenske författare som blivit gripen med kokain på fickan. Och under fredagen skrev bokförläggaren Carl-Michael Edenborg ett inlägg på Newsmill i ämnet.

Men kokain är långtifrån något nytt fenomen i litteraturen. Redan på Sherlock Holmes dagar under det sena 1800-talet drog de litterärara giganterna kokainlinor.

Här är några av de många författare som gått ut med att de tagit kokain:

* Sir Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes, litteraturhistoriens allra mest kända detektiv, var en uttalad kokainist och brukade drogen ofta. Men inte lika ofta som opium. Författaren bakom böckerna var också en känd kokainist. Så här skriver Conan Doyle i De fyras tecken.

"Det är troligt att kokain har ett dåligt inflytande på ens fysik. Men å andra sidan verkar det så andligt stimulerande och gör mig så klar i hjärnan, att dess sekundära effekt inte spelar någon roll."

* Robert Louis Stevenson

Den skotske artonhundratalsförfattaren var med stor sannolikhet kokainist. Han sägs ha skrivit klassikern Dr Jekyll & Mr Hyde under ett extremt intensivt kokainrus på bara sex dygn. "Att en invalid i min mans kondition skulle ha varit kapabel till att ensam skriva 60 000 ord på papper på bara sex dygn, det känns nästan osannolikt", har Stevensons fru sagt.

* Stephen King

Rysarnas mästare var kokainberoende under nästan hela 1980-talet, en period då han skrev flera av sina största romaner, som till exempel Det, Jurkyrkogården och Det mörka tornet.

* Sigmund Freud

Psykoanalysens grundare, och författaren till bland annat Drömtydningar, var en känd kokainist. 1884 skrev Freud artikeln "Über Coca" som tar upp kokainets historia och effekt på människor. I den entusiastiska texten rekommenderar Freud även kokainet som bedövningsmedel i samband med operationer.

Ett citat från artikeln: "Jag uppvaktar dig, min prinsessa, när jag kommer, skall jag kyssa dig röd och mata dig tills du är knubbig. Och om du är framåt skall du få se vem som är starkast, en vän liten flicka som inte äter tillräckligt mycket, eller en stor, vild man som har kokain i sin kropp."

* Charles Bukowski

Amerikanske författaren bakom klassiker som Postverket var inte bara gravt alkoholiserad. Han lär också ha tagit en hel del kokain medan han skrev sina beatinfluerade, grova romaner.

– Jag tycker allting ska vara tillåtet för alla, och då menar jag LSD, kokain, kodein, gräs, opium, allt, har Bukowski sagt i LA Press 1967.

* Ernst Jünger

Den tyske författaren och filosofen beskrev ingående konsekvenserna av att ta bland annat kokain i sin klassiska bok Psykonauterna från 1920.

* Aleister Crowley

Den brittiske poeten och ockultisten, som bland annat fått hyllningslåtar av både Ozzy Ozzbourne och Iron Maiden, var en känd kokainbrukare. Crowley är också avbildad på omslaget till The Beatles "Sgt Pepper"-album.

Många andra författare har skrivit positivt om kokain genom åren, bland dem kända namn som exempelvis Brett Easton Ellis, Will Self, Irvine Welsh, J G Ballard och William S Burroughs.

Skrivet av: