Hjärnans fem åldrar

- 14/04/2009, 11:07 -

Vår hjärna förändras genom åren.

Ingen annan del av vår kropp genomgår så många förändringar genom åren som hjärnan. Dessa förändringar kan delas in i fem olika stadier som alla på ett påtagligt sätt påverkar vår förmåga och beteendet, uppger New Scientist.

Fosterstadiet

En god miljö i magen är vital för den växande hjärnan.

Barndom

Tidiga erfarenheter hjälper till att att forma vårt känslomässiga välbefinnande, försummande och bristfällig uppfostran kan orsaka permanenta förändringar på hjärnan.

Tonår

Tonåringar är själviska, vårdslösa, irrationella och irriterande. Men med tanke på den kakafoni av förändring som pågår inne i hjärnan kanske det inte är så konstigt?

Vuxenlivet

Hjärnan når toppen av sin förmåga redan kring 22-årsålder och det varar bara ett halvt decennium (5 år). Kort är livets höjdpunkt. Sedan går det utför – även om det går sakta till en början.

Åldrande

Alla åldras inte på samma sätt, men vad är egentligen skillnaden på en skojfrisk, intelligent åldring, och en sur gammal get? Och vad kan vi göra för att öka våra chanser att falla i den tidigare kategorin?

Ungdomens källa finns kanske bara i mytologin, men vetenskapen står verkligen inför en prövning nu när alltfler lever allt längre.

Skrivet av: