Försvunnen fisk tillbaka i Sverige

En av de märkligaste fiskfångsterna i Sverige har gjorts utanför Öland.


I nätet satt en stör – en art som formellt varit utdöd i Östersjön i 100 år.

–Otroligt sällsynt. Jag tror inte att jag hört talas om det i modern tid, säger Johan Modin på Fiskeriverket i Göteborg till Ölandsbladet.

Det var på skärtorsdagen som yrkesfiskaren Ulf Åkerlund fick sitt livs överraskning när han vittjade sina nät. Där på fartygsrelingen låg en 2,7 kilo tung och 78 centimeter lång stör och sprattlade bland torskarna.

–Jag hade först ingen aning om vad det var för något. Men när vi slagit lite på nätet och tittat i böcker förstod vi att det var en stör. Sedan dess har det varit många journalister och fotografer på besök, säger Åkerlund till TT.

–Den verkar pigg för när man tar i den blir den väldigt bångstyrig.

Själv har den rutinerade yrkesfiskaren aldrig sett något liknande.

–Jag har fiskat i sundet i 40 år och har aldrig fått upp en sådan här fisk. Det sägs ju att stören ska vara försvunnen i Östersjön sedan början av 1900-talet!

Och forskaren Johan Modin på Fiskeriverket är minst sagt lika förundrad.

–Det här är ju skitspännande! Förr fanns det stör längs den baltiska kusten, men här....stören är ju nästintill utdöd och är rödlistad, svartlistad, ja, alla möjliga färger, säger han till Ölandsbladet.

På Artdatabanken i Uppsala är intresset påtagligt. Stören har uppfattats som utdöd i Östersjön sedan början av 1900-talet på grund av överfiske. En viss art av stören är mycket uppskattad för sin rom som blir till rysk kaviar.

Störfiske i Kanada:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!