Östersjön långsamt friskare

Trendbrott när utsläppen av gödningsämnen minskar.


Det har skett ett trendbrott i Östersjön, säger forskaren Fredrik Wulff. För första gången minskar utsläppen av gödningsämnen i det ömtåliga innanhavet.

Östersjön frisknar långsamt till sedan nya reningsverk börjat byggas i Polen efter landets EU-inträde och böndernas hantering av gödsel blivit bättre i framför allt Danmark men också i Sverige. De stora effekterna syns dock först om 30-50 år, skriver Svenska Dagbladet.

Professorn i marin systemekologi vid Stockholms universitet Wulff har gjort nya beräkningar av gödningen av Östersjön på uppdrag av Helsingforskommissionen.

– En väldigt positiv överraskning, kommenterar han sina resultat i Svenska Dagbladet.

Läckaget ut i Östersjön av gödande fosfor och kväve har varit stort sedan 1970-talet. De variationer som varit har haft naturliga orsaker, till exempel nederbörd.

Halterna av gödningsämnena har till sist blivit så höga att flera funktioner i havsekosystemet är satta ur spel. Syrehalten har sjunkit i vattnet och områdena med syrefria bottnar har växt samtidigt som giftig algblomning blivit vanligare. För något år sedan visade sig ekosystemet ha slagit över från ett näringsfattigt innanhav till ett övergött.

Miljöministrarna i Östersjöländerna enades 2007 om målet att återfå naturliga nivåer på utsläppen. Det innebär att det årliga tillskottet till havet av fosfor behöver minska med 15 000 ton om året och kväve med 137 000 ton. Nu visar sig dessa ämnen ha minskat för första gången - med 3 000 ton respektive 50 000 ton.

– De åtgärder som gjorts börjar ge effekt, säger Wulff.

De nya reningsverken tar hand om fosforn och den bättre hanteringen av gödning minskar läckaget av kväve.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!