Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grattis 20/4 - alla cannabisrökare

Nyheter | 20/04/2009 23:06

Men varför firar alla marijuanakonsumenter just denna dag?

Den 20 april varje år infaller den internationella cannabisdagen. Det är en dag då människor, som uppskattar den olagliga örten, över hela jordklotet firar den luriga plantan. Men historien om varför just denna dag valts ut är lika mångtydig som de som använder sig av drogen är talrika.

Enligt chefredaktören för tidningen High Times, Steven Hager, kommer begreppet 420 (uttalas fyratjugo) från San Rafael High School i USA. Det myntades 1971 då ett antal cannabisrökande studenter träffades just klockan 16.20 på eftermiddagen för att nyttja den olagliga substansen. Till slut började de använda 420 som ett kodord för när de skulle träffas.

Men andra versioner berättar en annan historia. Enligt en version var 420 polisens kod för ett misstänkt cannabisbrott medan en annan teori menar att siffrorna kommer från en kemisk sammansättning i plantan.

Men oavsett vilken historia som är sann så har 420-dagen blivit ett datum som är fast rotat inom cannabiskulturen.

För närvarande händer det mycket inom marijuanaområdet i USA. Både New Jersey och Illinois har föreslagit en legalisering av marijuana för medicinsk användning. Och Obama-administrationen har öppet gått ut med att polisen inte bör jaga och ta fast personer som använder sig av marijuana för att lindra sina sjukdomar, skriver Huffington Post.

Även i Danmark pågår en diskussion om att legalisera drogen - som ett led i att sätta stopp för den drogrelaterade brottsligheten. I Sverige tycker den moderata kommunpolitikern Christopher Aqurette, verksam i Malmö, att vi bör göra något liknande.

Skrivet av: