Fredag 7 Okt
Stockholm

Arla stoppar tillverkning i Kina

Arla lägger ner tillverkningen av mjölkpulver vid fabriken i Kina efter skandalen med mjölkprodukter där också den svensk-danska mejerikoncernen är indragen. 6 244 barn har insjuknat av förgiftade mjölkprodukter. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Arla lägger ner sin tillverkning av mjölkpulver vid fabriken i Hohhot i Kina efter skandalen med mjölkprodukter där också det svensk-danska mejeriföretaget är indraget.

Koncernchefen Peder Tuborgh meddelade beslutet att stoppa produktionen vid en presskonferens i Hohhot på morgonen. Skandalen som från början berörde ett företag har vuxit till 22, bland dem Arla. Nästan 70 produkter har visat sig vara förorenat av melamin

Det är förfärligt och djupt tragiskt, säger Tuborgh som för tillfället är på plats i den kinesiska fabriken.

6 244 spädbarn har insjuknat av förgiftade mjölkprodukter och tre har dött i Kina, sade hälsovårdsminister Chen Zhu enligt nyhetsbyrån AFP. 1 327 av barnen är kvar på sjukhus och 158 av dem har drabbats av njursvikt.

Två av företagen har sålt sina produkter också utomlands, rapporterar en kinesisk myndighet för kvalitetskontroll: Bangladesh, Burma, Burundi, Gabon och Jemen.

I går avslöjades dessutom att ytterligare nästan sjuttio produkter innehåller samma gift.

Tian Wenhua, styrelseordförande för det kinesiska företaget Sanlu som sålt giftig mjölkersättning, har gripits av polis, rapporterar statliga medier enligt AFP. Tian sparkades på grund av skandalen.

Också en hög tjänsteman i staden Shijiazhuang, där Sanlu är baserat, har avskedats. Det handlade om Ji Chuntang, vice ordförande för kommunistpartiet i Shijiazhuang.

Statliga medier har tidigare rapporterat att fyra människor gripits, misstänkta för att ha förorenat mjölkersättningen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.