Arla stoppar tillverkning i Kina

Arla lägger ner tillverkningen av mjölkpulver vid fabriken i Kina efter skandalen med mjölkprodukter där också den svensk-danska mejerikoncernen är indragen. 6 244 barn har insjuknat av förgiftade mjölkprodukter. (TT)


Arla lägger ner sin tillverkning av mjölkpulver vid fabriken i Hohhot i Kina efter skandalen med mjölkprodukter där också det svensk-danska mejeriföretaget är indraget.

Koncernchefen Peder Tuborgh meddelade beslutet att stoppa produktionen vid en presskonferens i Hohhot på morgonen. Skandalen som från början berörde ett företag har vuxit till 22, bland dem Arla. Nästan 70 produkter har visat sig vara förorenat av melamin

Det är förfärligt och djupt tragiskt, säger Tuborgh som för tillfället är på plats i den kinesiska fabriken.

6 244 spädbarn har insjuknat av förgiftade mjölkprodukter och tre har dött i Kina, sade hälsovårdsminister Chen Zhu enligt nyhetsbyrån AFP. 1 327 av barnen är kvar på sjukhus och 158 av dem har drabbats av njursvikt.

Två av företagen har sålt sina produkter också utomlands, rapporterar en kinesisk myndighet för kvalitetskontroll: Bangladesh, Burma, Burundi, Gabon och Jemen.

I går avslöjades dessutom att ytterligare nästan sjuttio produkter innehåller samma gift.

Tian Wenhua, styrelseordförande för det kinesiska företaget Sanlu som sålt giftig mjölkersättning, har gripits av polis, rapporterar statliga medier enligt AFP. Tian sparkades på grund av skandalen.

Också en hög tjänsteman i staden Shijiazhuang, där Sanlu är baserat, har avskedats. Det handlade om Ji Chuntang, vice ordförande för kommunistpartiet i Shijiazhuang.

Statliga medier har tidigare rapporterat att fyra människor gripits, misstänkta för att ha förorenat mjölkersättningen.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Kristinehamn: Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Minst fem människor har omkommit och över 100 har förts till sjukhus efter en brand följd av explosioner vid en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Tre av dem som har bekräftats döda var enligt myndigheterna brandmän. Sökarbetet fortsätter efter flera personer som saknas.

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.