Söndag 25 Jul
Stockholm

Krisen slår hårdast mot fattiga

Krisen i världsekonomin riskerar att leda till en humanitär katastrof.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Krisen i världsekonomin riskerar att leda till en humanitär katastrof, när fattiga länder drabbas allt hårdare, sade IMF och Världsbanken efter ett gemensamt möte i Washington.

Krisen har redan kastat över 50 miljoner människor in i extrem fattigdom, hette det i uttalandet från Internationella valutafondens och Världsbankens utvecklingskommittéer på söndagen. Vi måste nu mildra effekterna för utvecklingsländerna och göra det möjligt för dem att bidra till den globala återhämtningen, hette det vidare.

Högst på dagordningen för mötet var frågan hur fattiga länder ska kunna få hjälp att handskas med den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet. I en rapport i fredags varnade Världsbanken och IMF för att krisen innebär att upp till 90 miljoner människor kommer att vara fångna i extrem fattigdom i år, medan de kroniskt undernärda kan stiga till över en miljard.

De båda finansiella hjälporganen manade medlemsländerna att uppfylla löften om att öka resurserna för hjälp till länder som kämpar för att rida ut krisen.

Världsbankens chef Robert Zoellick sade efter mötet att den ekonomiska krisen gör det extremt svårt att nå FN:s millenniemål om att reducera fattigdomen fram till 2015.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela