Turkcyprioter varnas efter krav

Krisen på Cypern bör lösas med "två stater". Sverige kan spela viktig roll.


Krisen på Cypern bör lösas med "två stater". Det säger Dervis Eroglu vars parti UBP vann det turkcypriotiska parlamentsvalet.

Turkiets premiärminister varnar för avbrutna fredssamtal, men hoppas på svenskt stöd.

UBP:s seger i söndagens val utlöste en febril diplomatisk aktivitet.

Vid överläggningarna med premiärminister Recep Tayyip Erdogan i Ankara på tisdagen framförde statsminister Fredrik Reinfeldt krav på inrikespolitiska reformer i Turkiet för ett eventuellt EU-medlemskap. Huvudfrågan är dock den 35-åriga konflikten på Cypern.

– Men oavsett alla de behoven är Cypern viktigast av allt. Om det kan komma en lösning ur förhandlingarna om ett enande skulle det öppna en helt ny inriktning i förhandlingarna, sade Reinfeldt.

Även premiärminister Erdogan var hoppfull efter mötet med svenske statsministern.

– Med det svenska stödet (som EU-ordförande) får vi se en stabil, övergripande och rättvis lösning. Naturligtvis baserad på FN:s plattform, sade Erdogan till TT efter mötet.

Omedelbar varning

Den turkiske premiärministern var också snabb med att sända en kraftfull varning till nationalisten Eroglus utspel om en tvåstatslösning på Cypern.

– Det vore helt fel av den nya regeringen att stoppa förhandlingarna eller fortsätta dem på annan grund, sade Erdogan i ett tevesänt tal inför partifränder och hänvisade till de pågående samtalen mellan grekcyprioter och turkcyprioter.

Processen måste fortgå exakt som tidigare, fastslog han, och tillade att den turkiska regeringen aldrig kommer att stödja någon åtgärd som försvagar den turkcypriotiske ledaren och förhandlingschefen Mehmet Ali Talats ställning.

Tvåstatslösning

Varningen kom efter Eroglus utspel sent i måndags:

"Det finns på ön Cypern två folk, två stater och två demokratier. Vi stödjer alla uppgörelser. . . inom dessa ramar", förklarade nationalisten Eroglu.

"Vi kommer att arbeta för att snarast få till stånd en sådan uppgörelse", fortsatte Eroglu i en direkt konfrontation med de pågående återföreningssamtalen.

Men trots det nya politiska läget fortsatte samtalen mellan Cyperns president, grekcyprioten Dimitris Christofias, och Mehmet Ali Talat, valets förlorare, på tisdagen.

Målet med förhandlingarna är en återförening av ön i form av en federation med två zoner.

Grekcyprioterna motsätter sig mycket starkt en tvåstatslösning och Greklands premiärminister Kostas Karamanlis väntas till Cypern för att tala med öns politiska ledare under onsdagen.

På tisdagen möttes även EU-trojkans utrikesministrar i Prag, där utvecklingen på Cypern dryftades. Utrikesminister Carl Bildt, som medverkar vid mötet, fortsätter på torsdagen till Cypern. Där träffar han president Christofias, samt FN-förhandlaren Taye Brook Zerihoun.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!