Vilket straff kan Vladimir Putin få om han skulle fällas för krigsbrott?
Vilket straff kan Vladimir Putin få om han skulle fällas för krigsbrott? - Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT och Serhii Nuzhnenko/AP/TT

Experten: Det straffet kan Putin få om han fälls för krigsbrott

Anklagelser om krigsbrott har riktats mot den ryska militären och ytterst ansvarig för de potentiella krigsförbrytelserna är Vladimir Putin. Men vad skulle han få för straff – förutsatt att han fälldes för dessa brott?


Kriget i Ukraina har pågått i drygt sex veckor och tusentals människor har dött sedan invasionen inleddes den 24 februari. Här kan du läsa om krigets första månad.

Under krigets gång har civilbefolkningen i Ukraina vittnat om att ryska soldater begått krigsbrott och när staden Butja befriades spreds bilder från vad som beskrivs som en massaker och, av vissa, till och med ett folkmord. Läs mer om det här.

Vilket straff får Putin om han döms för krigsbrott?

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Rysslands president Vladimir Putin är ytterst ansvarig för krigsförbrytelser som begås av den ryska militären, men att det inte är helt givet att han kommer att kunna ställas inför rätta.

Men om så skulle bli fallet, och den ryske ledaren döms, vilket straff skulle han då få?

Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

– Det beror på i vilket land han skulle dömas för krigsbrott, men om han döms för krigsbrott i en internationell rättegång skulle det med säkerhet bli fängelse, säger Jessica Almqvist, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, till Nyheter24.

– Den internationella brottmålsdomstolen kan döma till livstids fängelse vid extremt grova brott.

Här kan du läsa om vad som är förbjudet vid krig.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!