Ryska soldater anklagas för övergrepp i byn Moura i Mali.
Ryska soldater anklagas för övergrepp i byn Moura i Mali. - Foto: TT

Ryssland stoppar utredning av massaker i Mali

Tyskland överväger att dra tillbaka sina soldater från Mali. Frågan har blivit mer aktuell sedan maliska soldater, understödda av ökända ryska Wagnergruppen, anklagats för att ha utfört en massaker i byn Moura.Samtidigt stoppar Ryssland utredning av händelserna.


Wagnergruppen

Den ryska Wagnergruppen är ett privatägt militärt företag med runt 5 000 legosoldater som har sin bas i sydvästra Ryssland.

Den har varit inblandad i konflikter i bland annat Centralafrikanska republiken, Mali, Syrien, Libyen, Sudan och Moçambique och misstänks för krigsbrott i Mali, Libyen och Syrien.

Gruppen har belagts med sanktioner från EU och Storbritannien.

Enligt brittiska försvarsdepartementet är runt 1 000 soldater från Wagnergruppen på väg till Ukraina, troligen på grund av Rysslands "stora förluster och en till stor del avstannad invasion".

Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht kallar vid ett besök i landet händelserna för grymheter, och ifrågasätter om man verkligen vill stödja styret i Mali.

Landet har styrts av en militärjunta sedan augusti 2020, men situationen i landet har varit skakig sedan 2012.

— Vi ser att maliska soldater tränas på ett fantastiskt sätt av högt motiverade och skickliga tyska soldater, och sedan går de ut på uppdrag med de här kapaciteterna, till exempel med ryska styrkor, eller till och med legosoldater, säger hon.

Anklagas för massaker

Lambrecht kom med uttalandet under ett besök i landet på lördagen, där hon bland annat besökte tyska soldater i norra Gao.

— Frågan väcks om det här kan vara kompatibelt med våra värderingar, speciellt när vi sedan tvingas bevittna grymheter som i Moura, säger hon.

Malis armé meddelade den 1 april att över 200 personer i slutet av mars hade "oskadliggjorts" i byn Moura i en räd mot vad armén kallar för terroristterritorium.

Beskedet kom samtidigt som vittnesmål från byn uppgav att civila hade dödats av maliska och utländska, troligtvis ryska, soldater. Enligt organisationen Human Rights Watch (HRW) handlar det om 300 civila som har dödats.

Talade inte franska

Malis militär sade tidigare i veckan att man inlett en egen utredning om vad som hänt. Mali nekar till att legosoldater befinner sig i landet, och säger att Ryssland bara har militära instruktörer där, enligt ett bilateralt samarbetsavtal som sträcker sig tillbaka till 1960-talet.

Frankrike, som i februari meddelade att man drar tillbaka tusentals soldater från Mali som varit där med anledning av Frankrikes antijihadistinsats i Sahelregionen, säger sig vara djupt oroat över informationen om massövergreppen i Moura.

Frankrike begärde i FN:s säkerhetsråd en oberoende utredning, vilket blockerades av Ryssland med stöd av Kina. Ryssland kallar en sådan utredning för "förhastad" med tanke på den utredning som armén själv tillkännagivit.

I fredags gratulerades Mali till en "viktig vinst mot terrorismen" av Ryssland, som förnekar anklagelserna om en massaker och inblandning från Wagnergruppen.

HRW skriver i en rapport att maliska soldater agerat tillsammans med vita soldater, som tros vara ryska, eftersom civila vittnesmål beskrivit dem som "ickefransktalande".

Rättad: I en tidigare version förekom felaktig uppgift om vilka styrkor Lambrecht besökt i Gao.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!