Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya fall av svininfluensan

Nyheter | 26/04/2009 15:49

Tio nyzeeländska studenter som varit i Mexiko har troligen smittats av den nya svininfluensan.

Svininfluensan har redan krävt 80 liv

Epidemin kan ha krävt ett 80-tals dödsfall i Mexiko. Smittskyddsinstitutet intensifierar influensaövervakningen i Sverige. I praktiken betyder det framför allt att man inte avbryter de övervakningsprogram som varit i gång under influensasäsongen, vilket normalt sker under vecka 20.

Resenärer från Sverige som nyligen besökt Mexiko eller berörda områden i USA uppmanas att ta kontakt med sjukvården om de får symtom på en luftvägsinfektion inom en vecka efter hemkomst.

EU-kommissionen meddelade samtidigt i Bryssel att inga fall ännu har hittats i Europa av den nya typen av svininfluensa.

Har den spridit sig till Nya Zeeland och England?

Tio av de nyzeeländska studenter som nyligen anlänt till Nya Zeeland efter att ha besökt Mexiko har "troligen" smittats av den nya svininfluensan, uppgav landets sjukvårdsminister Tony Ryall på söndagen.

Samtidigt kom besked från Storbritannien att den besättningsmedlem, en manlig steward, i det British Airways-plan som landade på Heathrow i London tidigt i morse har inte smittats av det nya svinviruset. Planet kom från Mexico City.

En eller flera i besättningen ska ha utvecklat influensaliknande symptom och då som en försiktighetsåtgärd förts till sjukhus efter landningen. Mexikos hälsominister José Angel Cordova sade i går att över 1 300 personer i landet misstänks ha insjuknat i den nya formen av svininfluensa. Även om den nya virusstammen bara bekräftats i 20 dödsfall så misstänks sammanlagt 81 dödsfall ha orsakats av epidemin, sade han.

Risk för pandemi

Världshälsoorganisationen WHO förklarar att utbrotten av den nya influensan är "av internationellt intresse" och uppmanar till vaksamhet.

WHO-chefen Margaret Chan sade i Genve att smittan har potential att utvecklas till en global pandemi. Den senaste influensapandemin som drabbade världen var 1968 när Hongkonginfluensan krävde runt en miljon dödsoffer.

Skrivet av: