Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryssland provsköt robotar

Nyheter | 12/10/2008 14:05

Ryska militären provsköt i dag tre ballistiska långdistansrobotar.(TT)

Ryska militären provsköt på söndagen tre ballistiska långdistansrobotar och rapporterade att allt gick perfekt.

Två av robotarna avfyrades från ubåtar och träffade sina mål hundratals mil bort i andra änden av det vidsträckta landet, medan en tredje robot sköts iväg från ett lastbilsflak i nordvästra Ryssland och slog ned på Kamtjatkahalvön i Fjärran östern.

President Dmitrij Medvedev var på plats i ösregnet i ett skogsområde i Plesetsk i nordvästra Ryssland för att bevittna hur en robot av modellen Topol avfyrades. Medvedev sade enligt nyhetsbyrån RIA Novosti att den målmedvetna moderniseringen och upprustningen av det ryska försvaret innebär att en rad nya typer av vapensystem ska tas i bruk. Han utvecklade inte närmare vad han syftade på, men tillade att provskjutningar av de traditionella ballistiska robotar som redan finns utplacerade bland de väpnade styrkorna "naturligtvis" måste fortsätta.

– Detta visar att vår sköld fungerar, sade presidenten.

Den ena ubåtsroboten avfyrades från Barents hav öster om Norge och riktades mot Kamtjatka, medan den andra skickades iväg från Ochotska havet norr om Japan och nådde ett mål i nordvästra Ryssland.

Skrivet av: