Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Undantagstillstånd i Kalifornien

Nyheter | 28/04/2009 21:00

Arnold Schwarzenegger, guvernör i Kalifornien, har utlyst undantagstillstånd.

Schwarzeneggerhar utlyst undantagstillstånd i den amerikanska delstaten med anledning av svininfluensan, rapporterar Reuters.

Schwarzenegger motiverar beslutet med att det medger åtgärder som kan begränsa spridningen av den nya svininfluensan i delstaten, där man hittills registrerat omkring ett dussin sjukdomsfall. Kaliforniens hälsovårdsmyndigheter kan nu snabbare få förstärkta resurser för bland annat inköp av utrustning.

Schwarzenegger betonade att det "inte finns någon anledning till oro".

I Sverige har prover från sammanlagt 24 patienter analyserats.

– Alla provsvar är negativa, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet (SMI), till TT.

Under onsdagen väntas nya prover komma in till analys, men hur många är inte känt.

– Ett vaccin mot svininfluensan kommer att ta åtminstone tre månader att framställa, sade professor Angus Nicoll vid den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC presskonferens i Solna.

Myndigheten rekommenderar att EU-medborgare bara reser till Mexiko om det är absolut nödvändigt.

Hon välkomnar Världshälsoorganisationens (WHO) beslut att höja pandemivarningsnivån från fas 3 till fas 4.

Professor Angus Nicoll, som leder ECDC:s influensaprogram, varnade för att det nu aktuella viruset inte är helt kartlagt samt att det ännu är för tidigt att säga hur farligt det blir. Dessutom kan influensavirus inom några månader eller ett par år förändras och återkomma i en andra eller tredje våg som blir mer elakartad än den första.

– Influensavirus är mycket hala varelser, man vet aldrig hur de ska uppföra sig, och de kan till och med ändra uppförande med tiden, sade Nicoll.

Flera europeiska länder kan förbättra sin beredskap inför en eventuell pandemi. Men EU ändå ett av de bäst förberedda områdena i världen, enligt Nicoll, och syftade på att unionen har förhållandevis gott om virushämmande läkemedel.

Den bekräftade skada svininfluensan gjort är fortfarande väldigt liten, betonar WHO:s Keiji Fukuda på sin dagliga presskonferens i Genve.

– Trots alla de hundratals dödsfall och tusentals smittade som kopplas till influensan ligger den bekräftade dödssiffran i svininfluensan fortfarande på sju, samtliga av dessa i Mexiko, sade Fukuda på eftermiddagen.

Och antalet människor som fastställts ha insjuknat i svininfluensa ligger just nu på 79 i hela världen enligt Fukuda.

Världshälsoorganisationen WHO vill inte införa reserestriktioner eller stänga gränser för att undvika att svininfluensan sprids.

Smittade personer visar ofta inte några symptom vid resan eller när de ska passera en gränskontroll.

– Men om man är sjuk ska man självklart inte resa någonstans, sade WHO:s talesperson Gregory Hartl vid en presskonferens i Genve.

Det är redan för sent att slå ut den nya svininfluensan, nu handlar det om skademinimering. Den bedömningen gör Världshälsoorganisationen (WHO) sedan smittan bekräftats i Europa.

Nya Zeelands hälsominister Tony Ryall bekräftar att minst tre nyzeeländare har smittats. Myndigheterna befarar ytterligare sju fall.

En 26-årig israelisk man som återvänt från en resa till Mexiko har insjuknat i influensan, rapporterar israelisk radio. Fallet är det första bekräftade i Mellanöstern.

En tvåårig pojke får vård i Revetal i Vestfold, Norge, mot misstänkt svininfluensa. Barnet kan ha fått smittan under en semesterresa i Mexiko.

I går kom beskedet att en 23-årig man i Spanien är smittad efter en resa till Mexiko. Även två fall i Storbritannien har bekräftats.

I hopp om att hejda spridningen av svininfluensan är all servering av mat och dryck i Mexico City nu förbjuden, meddelar myndigheterna enligt AFP.

Inga sittande gäster får förekomma på restauranger och andra matställen. Däremot får etablissemangen ha öppet för kunder som vill ha mat och dryck för avhämtning.

Enligt tidningen La Jornada rör åtgärden cirka 35 000 matställen i huvudstadsområdet, som med över 20 miljoner invånare är en av världens största städer.

Skrivet av: