Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svinsmitta håller skolklass hemma

- 28/04/2009, 16:19 -

Den skånska skolklassen besökte Spanien förra veckan. Nu hålls de hemma.

Svininfluensan sprider global oro. Risken för en pandemi beskrivs allt oftare som en framtida verklighet. Flera länder höjer beredskapen. I Skåne hålls nu en skolklass hemma.

Klassen besökte Spanien förra veckan.

Region Skåne sätter nu in flera åtgärder. Smittskyddet i Skåne förklarade att de satsar på att begränsa smittan, inte stoppa den.

Regionen införde på måndagen en telefonjour, dygnet runt bemannad av infektionsläkare. Du kopplas dit om du kontaktar sjukvårdsupplysningen och beskriver symptom som liknar svinsmittan, det vill säga feber, muskel- och huvudvärk, hosta, frossa med mera. Alltså inte alls olikt en vanlig influensa.

Men sjukvårdsupplysningens jourlinje har inte varit överbelastad de senaste dagarna: knappt en handfull samtal i går och det dubbla i dag.

Samtidigt varnar Ingrid Lennerwald i Regionfullmäktige att vi kan stå inför en pandemi. Och att beredskapen verkar ha höjts väsentligt.

–Detta är ju en riktigt allvarlig fråga. Vi står inför en verklig risk för pandemi, sade hon och påpekade att det är viktigt att handhygienen nu blir ännu bättre inom sjukvården.

När en pandemi bryter ut med full kraft säger erfarenheten att 25–35 procent av befolkningen insjuknar.

– I så fall står vi inför stora påfrestningar på samhället och vården, säger smittskyddsöverläkare Hans-Bertil Hansson till Sydsvenskan.

Skrivet av: