Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU:Influensavaccin om 100 dagar

Nyheter | 30/04/2009 05:51

"Ja, människor kommer att dö av den i Europa".

EU-kommissionen som fruktar att människor dör om en pandemi får fäste i Europa räknar med att ett vaccin är klart för kontinenten inom hundra dagar.

Sverige har ännu inte något laboratoriebekräftat smittfall av influensan. De 37 prover för det nu aktuella viruset A/H1N1 som Smittskyddsinstitut rapporterar på sin hemsida har alla varit negativa, det vill säga inget prov visade på smitta.

FN:s världshälsoorgan WHO beslöt på onsdagskvällen att höja sin smittvarning till nivå 5 på en sexgradiga skala, vilket motsvarar att en sjukdom fått betydande spridning i minst två länder, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

– Ja, människor kommer att dö av den i Europa. Det är inte en fråga om huruvida utan om hur många, säger generaldirektören för hälso-och konsumentärenden vid EU-kommissionen Robert Madelin som berättade om influensavaccinet för nyhetsbyrån Reuters.

Få laboratoriebekräftade smittfall utanför Mexiko

WHO rapporterar fortfarande få laboratoriebekräftade smittfall utanför Mexiko och USA, hittills i hela världen 148 varav åtta dödsfall. Och myndigheter världen över börjar nu enas om att svininfluensa är fel namn på sjukdomen. Flest smittade har USA, 91 människor varav ett tvåårigt barn från Mexiko har avlidit. De mest utsatta delstaterna är New York med 51 fall, Texas med 16 och Kalifornien med 14. Övriga fall är spridda över sju delstater, rapporterar den offentliga myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta i Georgia.

Hundratalet skolor stängde under onsdagen i USA för att bromsa spridning, de flesta i Kalifornien, New York, South Carolina och Texas.Fortfarande sju döda Mexiko har 26 smittfall och fortfarande sju rapporterade döda, de flesta, enligt WHO, i huvudstaden Mexico City, delstaterna Mexiko och San Luis Potosi som är grannar med huvudstaden.

Landets regering befarar däremot att det är 159 döda och 2 500 misstänkta fall. På andra håll i världen har sju länder rapporterat säkra infektioner: Israel, två, Kanada, 13, Nya Zeeland, tre, Spanien, fyra, Storbritannien, fem, Tyskland, tre, och Österrike ett, skriver WHO. Från Peru och Schweiz har rapporter kommit om enstaka smittfall av influensan. De två fallen var dock inte registrerade av WHO natten till torsdagen.

Skrivet av: