Människor protesterar mot skärpningen av Polens abortlagstiftning, i Warszawa i november förra året. Arkivbild.
Människor protesterar mot skärpningen av Polens abortlagstiftning, i Warszawa i november förra året. Arkivbild. - Foto: TT

Aborträtten inte självklar i Europa

Abortfrågan ligger högt på dagordningen efter tvärvändningen i USA.Europa har gått i täten för aborträtt i världen – med Sverige allra längst fram i ledet – men konservativa motståndare vädrar morgonluft i flera länder.


Fakta: Abort i Sverige

I Sverige har vi haft fri abort sedan 1975. Den gäller för alla gravida personer som befinner sig här, oaktat om de har svenskt medborgarskap eller bor i något annat land.

Den fria aborten gäller fram till och med graviditetens 18:e vecka. Efter det krävs ett särskilt tillstånd där det ska föreligga särskilda skäl. När det har gått 21 veckor och sex dagar är det inte längre möjligt att få en abort, då ett foster då anses kunna överleva utanför magen.

Den gravida har rätt till stödsamtal, men vården får inte ifrågasätta beslutet att begära abort och har inte heller rätt att få veta varför det har fattats. Det är endast personen som är gravid som har rätt att bestämma.

Under 2021 skedde omkring 33 700 aborter i Sverige. Det motsvarar knappt 18 aborter per 1 000 kvinnor i åldern 15–44 år.

Majoriteten – 61 procent – utfördes före den sjunde graviditetsveckan. I nästan alla fall – 96 procent – användes så kallad medicinsk metod och det sker allt oftare i det egna hemmet.

Källa: Socialstyrelsen, Vårdguiden/1177

38-åriga Andrea Prudente från USA semestrade med sin pojkvän i Malta för att fira att de var på väg att få sitt första barn. Då gick hennes vatten plötsligt och alldeles för tidigt, 16 veckor in i graviditeten. Hon började också blöda ymnigt.

När hon sökte vård för sitt missfall och bad om en abort så sade de maltesiska läkarna tvärt nej. Fostret skulle inte överleva, men hade ännu puls. Aborter är totalförbjudna i EU-landet Malta, även i fall där kvinnans liv är i fara.

Paret blev kvar på ett sjukhus i Malta i en vecka, vilket de beskrev som att de "hölls som gisslan" i väntan på att fostret skulle dö. Genom en försäkring kunde de flyga till spanska Mallorca, där 38-åringen fick den hjälp de ville ha.

— Det känns som att en fruktansvärd påfrestning är över. Nu kan vi börja hantera förlusten av vår dotter och faktiskt få lite emotionellt utrymme för att sörja, sade pojkvännen Jay Weeldreyer till tidningen Times of Malta förra helgen.

Andrea Prudente och hennes pojkvän Jay Weeldreyer på sjukhuset i Malta förra veckan, innan de for vidare till Mallorca. Bilden togs av Weeldreyer.

Fritt i katolskt land

I parets hemland USA har förutsättningarna att få sådan hjälp förändrats rejält, sedan ett beslut i landets högsta domstol förra veckan. De amerikanska delstaterna har nu rätt att förbjuda aborter och många har redan gjort det.

I Europa har lagstiftningar sakta men säkert liberaliserats under lång tid.

Sverige hålls fram som bäst i klassen när det gäller rätt och tillgänglighet till abort, enligt en rankning som görs av europeiska rättighetsorganisationer.

I traditionellt katolska Irland har aborträtten införts stegvis under det senaste årtiondet. Först infördes det för fall där den gravida kvinnan behöver livräddande vård. Sedan en folkomröstning 2018 gäller fri abort till och med vecka tolv.

I majoriteten av EU:s medlemsländer får man göra abort inom graviditetens tre första månader – men det finns undantag och förutsättningarna varierar.

Malta har unionens strängaste lagstiftning. Därefter följer Polen.

Abortlagstiftningen är mer begränsad i flera EU-länder.

Impopulära regler

Polen var första land i Europa att införa någon mån av aborträttigheter, år 1932. På 1950-talet utökades rättigheterna så att alla kvinnor som ansågs drabbade av särskilda svårigheter fick göra abort.

Landet var länge en destination för desperata kvinnor som inte kunde göra abort i sina hemländer – däribland många svenskor.

Men de senaste årtiondena har den polska aborträtten kringskurits. Sedan förra året är det endast tillåtet att göra abort i Polen om man har blivit våldtagen eller riskerar att dö.

Lagändringarna har utlöst enorma protester i landet. Opinionsmätningar har visat att 66 procent av befolkningen är för fri abort fram till och med vecka 12. Bland polacker som är mellan 18 och 39 år gamla är det över 80 procent, enligt mätningarna, som publicerats av den granskande sajten Oko press.

Förra hösten fördes en 30-årig kvinna till sjukhus i Pszczyna i södra Polen när hennes vatten gick redan i 22:a veckan. Undersökningar visade skador på fostret, men i och med den senaste lagskärpningen fick hon inte göra abort. När fostret väl avled gjorde läkarna ett kejsarsnitt, men då var det för sent och kvinnan avled av blodförgiftning.

Den händelsen, och liknande som har följt på den, har blåst nytt liv i protesterna.

Aborträttsförespråkare firar i Dublin efter att en folkomröstning banat väg för fri abort i Irland. Arkivbild från maj 2018.

Terapi och religion

I flera framför allt östeuropeiska länder, som Ungern, har aborträtten indirekt kringskurits på olika vis de senaste åren.

Det finns många potentiella hinder. I elva EU-länder gäller en obligatorisk väntetid mellan det att en kvinna begär abort och det att den utförs. I sju EU-länder måste kvinnor först genomgå samtalsterapi. I några länder är det uttalade syftet med samtalen att kvinnan ska förmås att avstå abort.

I flera länder kan religionen i praktiken trumfa aborträtten. I Italien erbjuds på pappret fri abort – men en väldig majoritet av landets sjuksköterskor hävdar samvetsfrihet och vägrar att utföra dem.

Kravallpoliser vid en demonstration mot begränsningarna av aborträtten i Polen, i Warszawa i januari förra året. En "kvinnostrejk" organiserades och dess symbol syns i ett klistermärke på en av polisernas sköldar. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.