Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Panama väljer ny president

Nyheter | 03/05/2009 18:55

Mot varandra står mångmiljonären Ricardo Martinelli och den tidigare vänsteragitatorn Balbina Herrera.

Den 57-årige Martinelli, som äger flera stormarknader, banker och lantbruksföretag, vill styra landet som ett bolag. Herrera, känd över hela landet som rätt och slätt Balbina, sägs ha kopplingar till förre diktatorn Manuel Noriega, något hon själv förnekar.

Mycket av landets rikedomar kontrolleras av ett fåtal familjer med rötter i Europa. Ekonomin växer så det knakar, pådriven av en byggboom som förvandlat Panama Citys siluett så att den påminner mer om Manhattan än andra centralamerikanska huvudstäder.

Samhällsklyftorna är dock djupa - hela 28 procent av befolkningen lever i fattigdom. Bägge kandidaterna har riktat sina kampanjer till denna väljargrupp och lovat att den ska få ta del av välståndet. I huvudstaden ligger slumområdenas träkåkar bara ett stenkast från presidentpalatset.

Martinelli har hänfallit till populism och lovat att "gå i vanliga medborgares skor". Han rider på ett folkligt missnöje över stigande priser.

I början av valrörelsen hade Herrera en knapp ledning i opinionsmätningarna. Hon har dock tappat väljarstöd efter en våg av kritik mot att hennes styrande parti Revolutionära demokratiska partiet (PRD) inte gör tillräckligt för att fördela landets rikedomar. Senare opinionsmätningarna har gett Martinelli en ledning med 11 till 16 procentenheter.

Segraren i valet ska avsluta utvidgningen av Panama-kanalen, ett projekt på drygt fem miljarder dollar. Genom den åtta mil långa kanalen passerar nu uppskattningsvis fem procent av världshandeln, bland annat det mesta av exportprodukterna från Kina till USA.

De drygt två miljonerna röstberättigade ska också välja 71 medlemmar till nationalförsamlingen, borgmästare och kommunfullmäktige.

Skrivet av: