Panamas Martinelli bryter vänstervåg

Stenrik varuhusdirektör bryter de senaste årens latinamerikanska vänstervåg.


Stenrike varuhusdirektören Ricardo Martinelli i Panama bryter de senaste årens vänstervåg i Latinamerika. Landets valmyndighet säger att han segrat i söndagens presidentval när 44 procent av rösterna räknats.

Den konservative Martinelli fick tidigt i rösträkningen omkring 60 procent mot den värsta konkurrenten, center-vänsterkandidaten Balbina Herreras 37 procent.

De drygt två miljoner väljarna utser också 71 medlemmar till nationalförsamlingen, borgmästare och kommunfullmäktige.

Den nya presidenten ska avsluta utvidgningen av Panamakanalen, ett projekt på drygt fem miljarder dollar. Genom den åtta mil långa kanalen passerar omkring fem procent av världshandeln, bland annat det mesta av exporten från Kina till USA.

Ekonomin har vuxit snabbare än i andra latinamerikanska länder under 2000-talet, omkring tio procent årligen. I år slår den globala finanskrisen igenom också i Panama som får en långsammare tillväxt, omkring tre procent.

Byggboomen under tillväxtåren har förvandlat Panama Citys siluett så att den påminner mer om Manhattan än om andra huvudstäder i Centralamerika.

Ett fåtal familjer med rötter i Europa kontrollerar mycket av landets rikedomar och samhällsklyftorna är djupa. 28 procent av befolkningen lever i fattigdom och i huvudstaden ligger slumområdenas träkåkar ett stenkast från presidentpalatset. Båda kandidaterna har riktat sina kampanjer till de fattiga väljarna och lovat dem del i välståndet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!