Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Influensatecken uppmuntrar

Nyheter | 04/05/2009 08:45

Mexiko har lyckats "tygla epidemin", anser president Felipe Calderon.

Mexiko har lyckats "tygla epidemin", anser president Felipe Calderon.

USA förefaller ha kommit över det värsta, säger den nya hälsoministern i Washington om de senaste dygnens influensautveckling.

– Vi har möjlighet att klara av H1N1-viruset och förmå att tygla epidemin genom att hejda eller åtminstone begränsa spridningsnivån, sade Calderon i en teveintervju i söndags.

Beskeden från Mexiko om att H1N1-influensan förefaller att ha kulminerat och vara på tillbakagång kom samtidigt med uppgiften om ett 22:a dödsfall.

Landet räknar nu med att på onsdag kunna öppna restauranger och andra verksamheter som drar mycket folk.

Snabbare än USA

Calderon anser att Mexiko lyckades reagera snabbare än USA på uppgifterna om den nya virusstammen.

— Mexiko larmade om en epidemi den 23 april. USA som hade uppgifter om två smittade barn i Kalifornien två dagar tidigare slog inte larm förrän den 26, sade presidenten.

– Mexiko har handlat snabbt och rätt.

Den kinesiska regeringen avvisade på måndagen de vredgade kommentarerna från Mexiko mot Kinas sätt att handskas med mexikanska medborgare efter influensalarm. Kineserna har anklagats för att ha betett sig diskriminerande. Bland annat har 70 mexikanare satts i karantän i fruktan för att de skulle kunna vara smittade av den nya influensan.

– Åtgärderna är inte riktade mot mexikanska medborgare och är inte diskriminerande, sade utrikesdepartementets talesman Ma Zhaoxu.

Den mexikanska regeringen uppges ha bestämt sig för att skicka ett flygplan till Kina för att hämta hem sina medborgare.

– Inom några timmar lyfter ett plan med destination Peking för att plocka upp våra landsmän som är i Kina och som vill komma hem till Mexiko, sade en mexikansk regeringsrepresentant till nyhetsbyrån AFP under förutsättning att han fick vara anonym.

Det var dock inte helt klart om de 70 i karantän skulle omfattas av erbjudandet om hemresa. Den mexikanska regeringen anklagar Kina för att diskriminera mexikanska medborgare och tvinga dem till karantän och isolering trots att de inte visat några som helst symptom på att vara influensasmittade. Kina tillbakavisar de mexikanska anklagelserna.

Nivå sex

Under tiden varnar världshälsoorganet WHO för att organisationen ändå snart kan behöva höja influensalarmet till den sjätte och sista nivån på sin pandemiskala. WHO uppmanar dessutom till uppmärksamhet efter uppgiften från Kanada i helgen om att en människa sannolikt smittat en svinflock i provinsen Alberta.

USA:s nya hälsominister Kathleen Sebelius anser att WHO:s varning beror på att H1N1-viruset är spritt över hela världen.

– Även om USA nu förefaller ha kommit över det värsta så kommer det verkliga provet när vinterns influensasäsong infaller om fem månader, anser Sebelius.

Ansträngningarna att få fram ett vaccin mot H1N1-viruset får inte hindra den fortsatta vaccineringen mot de årliga influensor som dödar 36 000 människor i USA, betonade hon.

Skrivet av: