Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svininfluensan har drabbat Sverige

Nyheter | 03/05/2009 15:16

Kvinna i 50-årsåldern omhändertogs. Familj och vänner behandlas med virushämmande läkemedel.

Smittskyddsinstitutet larmar om det första svenska fallet av svininfluensan. En kvinna i 50-årsåldern i Stockholm har omhändertagits i väntan på definitivt besked. Kvinnan har med stor sannolikhet influensa A (H1N1), svininfluensan, enligt läkare.

– Personen är väl omhändertagen, säger Antonio Barragan, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet till Aftonbladet.

Provet innehåller H1N1-viruset, som inte är någon av de "vanliga" influensavirus som cirkulerat, och ska analyseras ytterligare.

– Det stämmer. I nuläget har vi ett sannolikt fall, något mer kan vi inte säga, säger Barragan till Aftonbladet.

Den smittade kvinnan var nyligen i USA och hade från början en kortvarig och mild sjukdom. Personer i hennes omgivning behandlas i förebyggande syfte med virushämmande läkemedel.

– Detta första sannolika fall i Sverige ändrar inte våra rekommendationer. Om man har feber och symtom på luftvägsinfektion och befarar att man kan blivit smittad av influensa A/H1N1, antingen inom en vecka efter resa till Mexiko eller USA, eller efter att ha träffat någon som haft nya influensan, bör man ringa till landstingets sjukvårdsrådgivning Vårdguiden. Vi betonar just att man ska ringa för att inte riskera att smitta andra. Det säger landstingets smittskyddsläkare Åke Örtqvist i ett pressmeddelande.

WHO bedömer att svininfluensan är mindre aggressiv än väntat, även om den smittar lätt och sprids snabbt.

Skrivet av: