Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tveksamt med provsvar från smittad

Nyheter | 03/05/2009 12:31

Det är svårt att slå fast om en svensk kvinna är smittad av H1N1.

Under hela helgen har provsvar från en kvinna, som konstaterats ha någon form av influensa och därmed riskerar att ha drabbats av svininfluensan, H1N1, utretts av Smittskyddsinstitutet (SMI).

–Nu är det dock tveksamt om det över huvud taget går att fastställa vilken sorts influensa kvinnan har, uppger chefsmikrobiolog Mia Brytting, som arbetar vid SMI:s laboratorium, till TT.

– Vi håller på att utreda och gör försök efter försök, men det har inte lyckats, säger Brytting.

Problemet är att mängden virus som man lyckats ta från den smittade kvinnan är för liten.

– En person som har smittas med influensa har mest virus i början av infektionen, uppger Brytting. Sedan avtar mängden virus mer och mer.

– Patienten i fråga hade lite virus och hon var antagligen på väg att tillfriskna när det här provet togs, säger Brytting till TT.

Därför går det inte att fastställa vilken sorts influensa som kvinnan har drabbats av. Personalen på labbet har jobbat med att odla upp en högre koncentration av viruset för att kunna titta på arvsmassan.

– Vi gör försök efter försök, men än så länge måste vi gulla mer med cellkulturerna, säger Brytting.

Odlingen har pågått i flera dagar men har inte kommit i gång tillräckligt för att kunna bilda fler viruspartiklar.

– Det kan också vara så att det vi har påvisat i hennes näsa kanske bara är döda viruspartiklar. Det kanske inte finns levande virus och då kan vi gulla hur länge som helst - vi kommer aldrig att kunna odla upp mer virus.

Men försöken pågår fortfarande.

– Jajamen, i går gjorde vi tre olika försök och vi fortsätter. Just nu känns det som att vi måste låta cellkulturen ha sin tid och hoppas på att viruset tänder till.

Hur stor chansen är att få fram ett svar kan hon inte svara på men på SMI:s laboratorium har man lagt ner mycket tid på det aktuella fallet.

– Vi har lagt ner jättemycket arbete på det. Vi hade till exempel en tjej som jobbade hela natten. Jag var kvar till klockan 03 och kom tillbaka hit vid nio i morse, så det är fullt ös, säger Mia Brytting.

Skrivet av: