Stockholm

Vem av dem blir ny premiärminister?

Israels premiärminister Ehud Olmert avgår inom kort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mer än 700 000 medlemmar i Israels Kadimaparti kommer att välja en ny ledare i partiet. Ledaren kan komma att bli Israels nya premiärminister.

De senaste opinionsundersökningarna tyder på att utrikesministern Tzipi Livni kommer att vinna. Hennes huvudkandidat är förre militärchefen och nuvarande transportministern Shaul Mozaf. I vissa av opinonsundersökningarna ligger militärchefen nära 20 procent under Livni, men han avfärdar undersökningarna, rapporterar CNN.

Om ingen av kandidaterna i valet får över 40 procent av rösterna kommer ett nytt val att hållas mellan de två kandidater som fått flest röster. Det valet skulle i så fall hållas en vecka efter första omröstningen.

Nuvarande premiärministern Ehud Olmert har fått tackla korruptionsanklagelser samtidigt som han försökt att förhandla fram en fredsprocess med Palestina. Han har officiellt bett om att få avgå som premiärminister efter att en ny partiledare valts.

Den nya ledaren måste hålla samman en splittrad koalitionsregering eller handskas med nya val som kan leda till att en ny partiledare, enligt CNN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.