Vem av dem blir ny premiärminister?

Israels premiärminister Ehud Olmert avgår inom kort.


Mer än 700 000 medlemmar i Israels Kadimaparti kommer att välja en ny ledare i partiet. Ledaren kan komma att bli Israels nya premiärminister.

De senaste opinionsundersökningarna tyder på att utrikesministern Tzipi Livni kommer att vinna. Hennes huvudkandidat är förre militärchefen och nuvarande transportministern Shaul Mozaf. I vissa av opinonsundersökningarna ligger militärchefen nära 20 procent under Livni, men han avfärdar undersökningarna, rapporterar CNN.

Om ingen av kandidaterna i valet får över 40 procent av rösterna kommer ett nytt val att hållas mellan de två kandidater som fått flest röster. Det valet skulle i så fall hållas en vecka efter första omröstningen.

Nuvarande premiärministern Ehud Olmert har fått tackla korruptionsanklagelser samtidigt som han försökt att förhandla fram en fredsprocess med Palestina. Han har officiellt bett om att få avgå som premiärminister efter att en ny partiledare valts.

Den nya ledaren måste hålla samman en splittrad koalitionsregering eller handskas med nya val som kan leda till att en ny partiledare, enligt CNN.

Skrivet av:

Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

1 timme sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

1 timme sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

2 timmar sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.