Tchadiska armén slog ut rebeller

Rebellerna på reträtt efter regeringsstyrkornas offensiv.


Tchadiska styrkor har slagit ned de rebeller som trängde in från Sudan i måndags, hävdar fransk militär och Tchads regering.

Men en rebelltalesman säger till AFP att man bara omgrupperar inför nästa framstöt.

Rebellerna har slagit till reträtt. De koncentreras nu nära gränsen i sydost, vilket tyder på att de tänker lämna Tchad, sade en fransk militärkälla kontaktad av AFP från Libreville i Gabon.

Han sa att tchadiska armén visat god organisation och handlat heltigenom professionellt.

I lördags sa tillförordnade försvarsministern Adoum Younousmi att rebellerna är slagna "så att de behöver två eller tre år för att bygga upp sig igen". Men en talesman för rebellgruppen UFR som AFP nådde per telefon gav en helt annan bild:

– Vi omgrupperar, tar hand om de sårade och gör oss redo. Det kan verka lugnt nu, men du ska få se, det kommer att ta fart igen, sa han.

I staden Am-Dam visade militären upp sitt byte och en mängd sönderbrända pansarfordon som vittnade om att striderna varit hårda. Man sade att 22 soldater och drygt tio gånger så många rebeller dödats i veckans strider.

President Idriss Deby Itno - som själv tog makten 1990 med hjälp av en styrka som tog sig in från Sudan - varnade i ett tal i lördags för att denna senaste rebellattack kan leda till att Tchad bryter de diplomatiska förbindelserna med Sudan.

FN:s säkerhetsråd har fördömt rebellangreppet. Organisationer som försöker hjälpa de 450 000 flyktingarna från Tchads grannländer har tvingats dra ner sin verksamhet till följd av striderna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.