Över 400 döda i julmassakrer

Dödsoffren i sektgerillan LRA:s framfart i Kongo uppges nu överstiga 400.


Dödsoffren i sektgerillan LRA:s framfart i Kongo uppges nu överstiga 400. Bland annat ska besökare vid en katolsk julkonsert ha slaktats av drogade krigare. Men gerillan avfärdar de bloddrypande rapporterna som ugandisk propaganda.

I skuggan av Gazakriget strömmar rapporterna in om den senaste tidens osannolika grymheter i det kaotiska nordöstra Kongo-Kinshasa. Biståndsorganisationen Caritas höjde på tisdagen det beräknade antalet civila dödsoffer där LRA, Herrens motståndsarmé, drar fram till det dubbla, "över 400".

"Chefen för (den lokala grenen) Caritas Dungu-Doruma uppger att de ugandiska rebellerna anföll en juldagskonsert, organiserad av katolska kyrkan, i staden Faradje. Han säger att rebellerna återvände nästa dag och fortsatte sin mordorgie", meddelar Caritas.

Hela staden på flykt

Enligt Caritas och FN:s vittnesuppgifter skonas ingen - kyrkor och sjukhus plundras och bränns ned, läkare och präster mördas, barn rövas bort. Bara i Faradje ska över 100 hus ha bränts ned, hela stadens befolkning på 30 000 människor har skrämts i väg.

LRA har flytt från grannlandet Uganda, och jagas nu av militär från Kongo, Sudan och Uganda, med stöd av FN:s fredsstyrka Monuc. Krigarna är ofta före detta barnsoldater som drogar sig med allt de kommer över, och därför beter sig helt oförutsägbart. Herrens motståndsarmé nekar till allt.

– LRA har aldrig gjort någon något ont, sade gruppens fredsförhandlare Justin Labeja till AFP på tisdagen.

– Detta är Ugandas propaganda, som är ojämförlig på vår planet.

EU säger nej

De drabbade områdena ligger i Haut-Uélé (Övre Uélé), en provins under bildande när den gamla storprovinsen Orientale delas. Haut-Uélé är grannområde till Ituri, där europeiska elitsoldater sattes in när FN inte kunde hantera en större våldsvåg i Kongo 2003. Ituristyrkan, där den svenska specialtruppen SSG deltog, sattes in relativt snabbt och framgångsrikt.

Men när nu Monuc och lokal militär återigen behöver hjälp har EU varit avsevärt mer skeptiskt. FN-chefen Ban Ki-Moon begärde i början av december en akutstyrka från EU. Frankrikes president och EU:s ordförande Nicolas Sarkozy svarade att EU redan är engagerat i grannlandet Tchad, även där med svensk medverkan.

– Man kan ju inte vara överallt hela tiden. Man har sina gränser, sade Sarkozy vid EU-toppmötet i Bryssel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.