Ny fredsplan för Mellanöstern på väg

Inte en tvåstatslösning, utan en 57-statslösning ska skapa fred i Mellanöstern.


USA lanserar en fredsplan för Mellanöstern som inkluderar en "57-stats lösning", i vilken hela den muslimska världen erkänner Israel, säger den jordanske kungen i en intervju.

Planen går ut på att Israel ska få erkännande och normaliserade förbindelser med den muslimska världen.

I utbyte mot detta måste Israel upprätta en palestinsk stat på Gazaremsan och den ockuperade Västbanken.

– Det är priset. Vårt erbjudande till israelerna innebär att en tredjedel av världen möter dem med öppna armar. Framtiden är inte Jordanfloden, Golanhöjderna eller Sinai, men Marocko vid Atlanten och Indonesien i Stilla havet, säger kung Abdullah till brittiska The Times.

Men han utfärdade samtidigt en varning:

– Om vi fördröjer våra fredsförhandlingar, kommer det att bli en ny konflikt mellan araber eller muslimer och Israel inom de närmaste 12 till 18 månaderna.

Tidningen skriver att kungen diskuterat fram planen tillsammans med president Barack Obama i april. Detaljerna väntas sippra ut vid flera diplomatiska utspel de närmaste månaderna, bland annat vid Obamas möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Washington nästa vecka.

– Vad vi talar om är inte israeler och palestinier vid förhandlingsbordet, utan israeler som sitter med palestinier, israeler som sitter med syrier och israeler som sitter med libaneser, sade kungen.

Medan palestinierna i sin långa konflikt med israelerna vill få till stånd en egen stat, vill Syrien få tillbaka Golanhöjderna, som Israel intog under sexdagarskriget 1967.

Kung Abdullah påpekar att mötet mellan Obama och Netanyahu blir viktigt.

– Det de kommer fram till blir avgörande, säger kungen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!