Clinton i fredsskeptiskt Israel

Hillary Clinton besöker i dag Israels ledare.


Med hopp om att gjuta nytt liv i fredsprocessen med palestinierna besöker USA:s utrikesminister Hillary Clinton på tisdagen Israels ledare. Men de vill hellre prata om hotet de upplever från Iran.

– Det är inte ett israeliskt problem, det är ett världsproblem, sade president Shimon Peres om Irans kärntekniska program efter sitt möte med Clinton på förmiddagen.

Clinton underströk USA:s "orubbliga och fundamentala stöd" för Israel och dess säkerhet, men betonade också att hon och president Barack Obama tänker arbeta för en tvåstatslösning mellan Israel och palestinierna.

Där kan hon hamna på kollisionskurs med Israels tillträdande premiärminister Benjamin Netanyahu, som själv är kallsinnig till en palestinsk stat och snart lär leda en utpräglad högerregering med partier som är uttalade motståndare till idén.

Netanyahu, som Clinton skulle träffa senare under dagen, tvistade ofta med USA när han var premiärminister senast, 1996-1999, då Hillarys make Bill var amerikansk president.

En palestinsk stat ville även Obamas företrädare George W Bush se, men till skillnad från Bush som satsade på fred i Mellanöstern bara under sitt sista år i Vita huset, har Obama och Clinton lovat att börja jobba mot det målet direkt.

Dessutom vill Netanyahu låta existerande judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken expandera - något som palestinierna anser gör en livskraftig stat omöjlig.

I veckan framkom att israeliska myndigheter har planer på att bygga tiotusentals nya bostäder på Västbanken, nog för att dagens kvarts miljon bosättare ska bli dubbelt så många.

Under tisdagen skulle Clinton även träffa Israels avgående premiärminister Ehud Olmert och utrikesminister Tzipi Livni. På onsdagen fortsätter hon till Ramallah på Västbanken och möter där palestiniernas president Mahmud Abbas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.