Saudiarabisk domare: Rätt att slå frugan

Om en kvinna köper en märkesslöja så har mannen rätten att slå henne.


Om frun köper en märkesslöja när det finns ett billigare alternativ så har mannen rätt att slå henne. Det säger en domare i Saudiarabien som menar att frun då förtjänar straffet. Men domaren Hamad Al-Razine slutade inte där. Enligt Al-Razine är många av familjebråken i Saudiarabien egentligen kvinnans fel då man inte längre tittar på en kvinnas agerande, utan endast på mannens gensvar.

Hans uttalande chockade åhörarna under en konferens om just våld i hemmet. Många av dessa var kvinnor och enligt engelsktalande tidningen Arab News ska de ha ganska omgående visat sitt missnöje för Al-Razines uttalanden. När Al-Razine sedan försökte förklara sig gjorde han saken bara värre.

– Kvinnors olämpliga beteende och användning av stötande ord mot deras män är bara några av orsakerna till våld i saudiarabiska hem, sa Al-Razine.

"Kvinnor är mindre värda"

I det strikt islamistiska Saudiarabien har det tidigare varit tabu att diskutera våld mot kvinnor. Men på senare tid har flera organisationer bildats för att sprida kunskap om problemen och hur man förhindrar dessa.

Samtidigt menar kvinnokämpen Wajeha Al-Huwaider att det dröjer lång tid innan läget förbättras.

– Det är så här män i Saudiarabien ser kvinnor. Det är inget de läst i en bok eller lärt från vänner, utan de har uppfostrats på det här sättet, att kvinnor är mindre värda, säger hon.

– Jag är inte överraskad att en domare eller religös person säger så, de har uppfostrats i samma kultur, en kultur som säger att det är okej att höja handen på kvinnor därför att det funkar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.