Torsdag 9 Dec
Stockholm

Saudiarabisk domare: Rätt att slå frugan

Om en kvinna köper en märkesslöja så har mannen rätten att slå henne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om frun köper en märkesslöja när det finns ett billigare alternativ så har mannen rätt att slå henne. Det säger en domare i Saudiarabien som menar att frun då förtjänar straffet. Men domaren Hamad Al-Razine slutade inte där. Enligt Al-Razine är många av familjebråken i Saudiarabien egentligen kvinnans fel då man inte längre tittar på en kvinnas agerande, utan endast på mannens gensvar.

Hans uttalande chockade åhörarna under en konferens om just våld i hemmet. Många av dessa var kvinnor och enligt engelsktalande tidningen Arab News ska de ha ganska omgående visat sitt missnöje för Al-Razines uttalanden. När Al-Razine sedan försökte förklara sig gjorde han saken bara värre.

– Kvinnors olämpliga beteende och användning av stötande ord mot deras män är bara några av orsakerna till våld i saudiarabiska hem, sa Al-Razine.

"Kvinnor är mindre värda"

I det strikt islamistiska Saudiarabien har det tidigare varit tabu att diskutera våld mot kvinnor. Men på senare tid har flera organisationer bildats för att sprida kunskap om problemen och hur man förhindrar dessa.

Samtidigt menar kvinnokämpen Wajeha Al-Huwaider att det dröjer lång tid innan läget förbättras.

– Det är så här män i Saudiarabien ser kvinnor. Det är inget de läst i en bok eller lärt från vänner, utan de har uppfostrats på det här sättet, att kvinnor är mindre värda, säger hon.

– Jag är inte överraskad att en domare eller religös person säger så, de har uppfostrats i samma kultur, en kultur som säger att det är okej att höja handen på kvinnor därför att det funkar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela