Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir vid Nordiska rådets möte i Helsingfors i förra veckan. Arkivfoto.
Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir vid Nordiska rådets möte i Helsingfors i förra veckan. Arkivfoto. - Foto: TT

Europeisk toppträff på Island

Är det ER, EPC eller CoE? Europas ledare får lära sig att hålla koll på förkortningarna när toppmötena duggar tätt efter nyår.


Fakta: EU, EPC och Europarådet

EU - Europeiska unionen - har 27 medlemsländer: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Ledarna möts minst två gånger varje halvår för toppmöten i Bryssel.

EPC - Europeiska politiska gemenskapen - lanserades i våras som ett ytterligare sätt att regelbundet samla kontinentens ledare. Vid det första mötet i Prag i oktober deltog 44 länder. Utöver EU-länderna närvarade även Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Georgien, Island, Liechtenstein, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Schweiz, Serbien, Storbritannien, Turkiet och Ukraina. Nästa möte ska hållas i Moldavien i vår, följt av möten i Spanien och Storbritannien.

Av länderna i EPC-mötet är alla utom Kosovo samtidigt medlemmar i Europarådet – där även Andorra, San Marino och Monaco ingår. Organisationens ledare ska i vår mötas i Reykjavik för sitt blott fjärde toppmöte sedan grundandet 1949.

Utanför de ovannämnda står i Europa endast Vatikanstaten, Belarus och Ryssland. Sistnämnda land var med i Europarådet fram till i våras, men sparkades ut den 15 mars, efter den förnyade attacken mot Ukraina.

I början av oktober möttes ledarna från 44 europeiska länder i Prag inom ramen för det nystartade samarbetet EPC – Europeiska politiska gemenskapen.

Det gav tydligen blodad tand åt det betydligt äldre Europarådet (Council of Europe på engelska, förkortat CoE) som nu bjuder in till sitt första toppmöte på 18 år, i Reykjavik den 16-17 maj 2023.

Välkomnar gör Island, som på onsdag tar över som organisationens ordförandeland i ett halvår.

"Avgörande roll"

"Island är övertygat om att Europarådet – kontinentens äldsta och ledande alleuropeiska organisation – har en avgörande roll att spela som regionens väktare av mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Tillsammans måste vi fortsätta se till att Europarådet är redo att hantera nuvarande och framtida utmaningar", säger landets statsminister Katrín Jakobsdóttir i ett pressmeddelande.

Europarådet har sitt säte i Strasbourg och är mest känt för sin domstol, Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Organisationen missuppfattas ofta som en del av EU-systemet, men är helt fristående och grundades redan 1949.

Många möten

Mötet i Reykjavik gör att våren blir späckad av olika europeiska toppmöten.

EPC-ledarna ska följa upp sitt möte i Prag med att träffas i Chisinau i Moldavien, vid ett ännu inte fastslaget datum under våren. Dessutom kommer EU:s stats- och regeringschefer i vanlig ordning att samlas till minst två toppmöten i Bryssel i mars respektive juni i det som formellt kallas ER, Europeiska rådet.

Därtill kommer även ett toppmöte i Litauen i juni för medlemsländerna i Nato.

TT
/
/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.