Stockholm

Nato: Ryssland bär ansvaret

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på onsdagens pressträff.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på onsdagens pressträff. Foto: TT

Explosionen i Polen fick Natoländerna att hicka till rejält och snabbt hålla krismöte i Bryssel.Rysslands ansvar betonas – även om själva roboten sannolikt var ukrainsk.


Fakta: Natomötet i Bryssel

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kunde militäralliansen relativt snabbt konstatera att explosionen i östra Polen i tisdags inte handlade om någon medveten rysk attack mot Natolandet Polen och att man inte heller ser några tecken på att Ryssland förbereder något i den stilen.

Därför behövde man aldrig ta till artikel 5 – Natos grundregel om att en attack på ett Natoland är en attack mot alla. Och inte heller artikel 4 – som säger att ett land kan kräva "konsultationer" om man anser sig vara hotad. I stället blev det bara ett vanligt ambassadörsmöte på onsdagen, där även inbjudna medlemmarna Sverige och Finland fick vara med.

Med allvarlig min höll Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg presskonferens i Bryssel efter onsdagsförmiddagens extrainsatta ambassadörsmöte.

Huvudbudskapet: det är Kreml som bär skulden för det som inträffade i östligaste Polen i tisdags.

— Vi är alla överens om att Ryssland bär det yttersta ansvaret. De är ansvariga för kriget i Ukraina som har orsakat den här situationen, sade Natochefen.

— Hade det inte varit för kriget så hade det inte skett de två dödsfall som ägde rum i Polen i går.

Hann Nato reagera?

Enligt Stoltenberg orsakades händelsen "troligen" av en ukrainsk luftförsvarsrobot som avlossats för att försvara ukrainskt territorium mot ryska kryssningsrobotar.

Några exakta detaljer om vad som hittats på marken eller vad man vet om robotarnas flygrutter ville han dock inte ge. Och han valde också att inte ge något rakt svar på frågan om Natoländernas egna luftförsvar hann reagera på det som kom flygandes.

— Vi har luftförsvarssystem på plats som är aktiva dygnet runt, hela veckan. Vi har Awacs-plan, landbaserade system och marinbaserade system, sade Stoltenberg.

Under onsdagen har Tyskland erbjudit Polen hjälp med att patrullera luftrummet i öster.

Fortsatt stöd

Händelsen är samtidigt ett tydligt tecken på hur farlig situationen är. Natochefen uppmanade återigen Ryssland att sätta stopp för sitt krigande och betonade vikten av att fram till dess hjälpa Ukraina så gott det går.

— Vår främsta prioritet just nu är att erbjuda fler luftförsvarssystem till Ukraina, sade Stoltenberg.

Liknande ord hördes också från USA:s försvarsminister Lloyd Austin när han under onsdagen höll i ett digitalt möte med de länder som stöttar Ukraina militärt i den så kallade kontaktgruppen för Ukrainas försvar.

— Kreml hoppas kanske att mer bombardemang ska knäcka det ukrainska folket. Men Rysslands grymhet bara stärker vår beslutsamhet, sade Austin.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.