Söndag 19 Sep
Stockholm

Oklar utveckling i tempelstrid

Spänningen stiger i det omstridda tempelområdet Preah Vihear. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Spänningen stiger i det omstridda tempelområdet Preah Vihear. Kambodja hävdar att de thailändska soldaterna dragit sig tillbaka. Thailand förnekar dock uppgifterna och säger sig vara redo för strid.

I helgen anlände 500 thailändska soldater till det 900 år gamla Preah Vihear-templet. Kambodja svarade i måndags med att ge Thailand ett ultimatum att dra sig tillbaka och sände därefter egna soldater till templet.

Under tisdagen träffades befälhavare från de två länderna men det är fortfarande oklart vad parterna kommit överens om. Kambodja hävdar att thailändarna dragit sig tillbaka medan Thailand säger sig vara kvar och redo för strid.

– De thailändska trupperna - armén, flottan och flygvapnet - står redo att skydda vår suveränitet. Vi har inte dragit oss tillbaka och det kommer vi inte heller att göra, säger den thailändska generalen Sunsern Kaewkumnerd.

Enligt ett beslut från en internationell domstol tillhör templet Preah Vihear Kambodja. Men både Kambodja och Thailand gör anspråk på landområdet runt tempelbyggnaderna.

Konflikten blossade upp på nytt tidigare i år när Preah Vihear fördes upp på Unescos lista över världsarv. Ett långdraget dödläge inträffade när tusen thailändska och kambodjanska soldater posterades i och runt templet.

För tio år sedan kontrollerades området av resterna av Röda khmererna, Pol Pots gamla fruktade gerillaarmé. Regionen är fortfarande full av trampminor, och två thailändska soldater fick nyligen ben bortsprängda.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela