Thailändare uppmanas lämna Kambodja

Skottlossning utbröt tidigare i dag vid det omstridda gränsområdet mellan Kambodja och Thailand. Alla thailändska medborgare uppmanas att lämna Kambodja omedelbart.


Skottlossning utbröt i dag vid det omstridda gränsområdet mellan Kambodja och Thailand, uppger kambodjansk militär. En soldat rapporteras ha dödats och flera skadats.

En talesman för Thailands militär uppger att en kambodjansk soldat har dödats och fyra thailändska soldater skadats, rapporterar AFP.

Skottlossningen pågick i tio minuter, uppger en thailändsk journalist som befinner sig på den thailändska sidan om gränsen för Reuters.

Enligt journalisten steg också rök upp i luften från på den kambodjanska sidan i närheten av templet.

Explosioner ska också ha hörts.

– Våra trupper hindrade thailändska soldater att gå in på vårt territorium men de började skjuta på våra soldater med en gång, sade Bun Thean.

Enligt honom var det "tung skottlossning" på två platser nära templet.

Två kambodjanska soldater har skadats, uppger en talesman för den kambodjanska militären enligt Reuters.

Tio thailändska soldater ska också ha överlämnat sig till motståndarna.

En högt uppsatt thailändsk militär som inte ville bli namngiven bekräftade för AFP att skottlossning brutit ut, men hävdade att det handlat om isolerade händelser.

– Thailändska myndigheter försöker se till att begränsa det, sade han till AFP i Bangkok.

Thailands utrikesminister uppmanar nu alla thailändska medborgare att lämna Kambodja omedelbart. Enligt utrikesministern är regeringen beredd att evakuera thailändare om det blir nödvändigt, rapporterar Reuters.

Den thailändske utrikesministern kan ha haft tidigare konflikter länderna emellan i tankarna när han bad thailändare att lämna grannlandet.

Enligt tidigare rapporter står thailändskt stridsflyg redo att ingripa om konflikten eskalerar. Thailändsk tv visar i dag bilder på militärfordon lastade med stridsvagnar på väg mot gränsen och thailändska soldater som ställde upp granatkastare.

Sveriges ambassad i Bangkok fick i dag ett samtal från en svensk i tempelområdet.

– En svensk ringde och frågade hur vi såg på situationen, han befann sig tydligen i området. Men vi har ingen kontaktinformation till honom och han är inte registrerad hos ambassaden, säger chargé d'affaires Kaarlo Laakso till TT.

Enligt Laakso kan det också finnas svenskar som bor i närheten, men man vet inte hur många och inte hur man ska komma i kontakt med dem.

– De är kanske gifta med eller bor ihop med thailändska medborgare. Det viktigaste för dem är att de lyder thailändska myndigheters uppmaningar och lämnar de känsliga områdena.

TT: Vidtar ni åtgärder för att nå dem?

– Vi får se om det finns något sätt som vi kan få tag i dem. Men vi tror inte att det är speciellt många, det är ju ett begränsat område.

Laakso beskriver de spända läget vid Preah Vihear som en "kris som trappats upp under lång tid".

– Det är en svår situation eftersom båda sidor hävdar att de har rätt till området. Nu står det i thailändska medier att skottlossning har hörts igen.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!