Minst 49 döda i sjukhusattack

Minst 49 personer miste sina liv och ytterligare 50 personer skadades.


Minst 45 personer dödades när ett tillfälligt sjukhus i norra Sri Lanka träffades av artilleribeskjutning från regeringsarmén på tisdagen, hävdade den tamilska LTTE-gerillan.

De flesta av dem var personer som skadades i attackerna i söndags, sade en talesman för gerillan, med hänvisning till uppgifterna om att mer än tusen civila dödades i området i söndags.

Myndigheterna i Sri Lanka har häftigt förnekat att armén använder sig av tunga vapen i området och anklagar i stället LTTE för att beskjuta civila som försöker lämna det gerillakontrollerade området.

Flera hundra av de internationella hjälporganisationernas lokalanställda medarbetare hålls fängslade i flyktinglägren. Det skriver norska medier och citerar biståndskällor.

– Det finns uppgifter om sammanlagt många hundra människor, säger en norsk biståndskälla.

Källan vill på grund av de känsliga uppgifterna inte bli namngiven.

Orsaken till fängslandet sägs vara att den lankesiska regeringen misstänker medarbetarna för samröre med den tamilska gerillan.

Den norska avdelningen av biståndsorganisationen Care talar dock öppet om saken.

– Vi har 19 av våra anställda i själva krigsområdet och 29 i lägren. Vi arbetar nu med att försöka få ut dem, på samma sätt som FN fick ut 200 av sina medarbetare, säger Marte Gerhardsen, Cares norska generalsekreterare till Aftenposten.

En av de anonyma källorna säger till Aftenposten att de skulle ha varit omöjligt att genomföra något biståndsarbete i regionen utan kontakter med gerillan.

– Det var omöjligt för oss att göra något alls utan ett nära samarbete med dem (gerillan). Du kan inte jobba som lärare eller inom vården utan att ha daglig kontakt med LTTE. Men det gör inte våra anställda till terrorister. Det är ingen grund till att hålla kvar dem i lägren, säger källan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!