Stockholm

Så försvinner ukrainska barnhemsbarn i Ryssland

Barnhemsbarn från Donetsk på ett läger i Zolotaja Kosa i sydöstra Ryssland. Ryssland satsar på att 'adoptera' alla barnhemsbarn. Bilden är tagen den 8 juli 2022.
Barnhemsbarn från Donetsk på ett läger i Zolotaja Kosa i sydöstra Ryssland. Ryssland satsar på att 'adoptera' alla barnhemsbarn. Bilden är tagen den 8 juli 2022. Foto: TT

Ryssland har under kriget tagit flera hundra ukrainska barn och låtit dem "adopteras" av ryska familjer.Namn och personuppgifter har bytts ut – och barnen blir svåra att hitta för ukrainska föräldrar som letar efter dem.


Fakta: Har lyfts i säkerhetsrådet

I maj utfärdade Putin ett dekret som gör det enklare att göra ukrainska barn till ryska medborgare.

Minst 386 ukrainska barn har hittills tvångsdeporterats till Ryssland och adopterats illegalt av ryska familjer, enligt den ukrainska organisationen Regionala centret för mänskliga rättigheter (RCHR).

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har bekräftat att anklagelserna om att Ryssland sysslar med tvångsdeportering av ukrainska barn för adoption i Ryssland är trovärdiga. Frågan har dessutom lyfts i FN:s säkerhetsråd.

— Barnen ska russifieras genom utbildning och propaganda, säger Kateryna Rasjevsk på Regionala centret för mänskliga rättigheter i Ukraina, på telefon från Kiev.

Barnen som har adopterats bort är mellan 2 och 16 år, och har hämtats från barnhem och institutioner i de ryskockuperade delarna av Ukraina.

En del är föräldralösa och andra har föräldrar som dött i kriget eller skickats till ryska läger där de utsätts för hårda förhör. Många har familj och släktingar i livet, men har varit bosatta på särskilda boenden på grund av funktionsnedsättning, berättar Katerina Rasjevska.

Kateryna Rasjevska är jurist på på den ukrainska organisationen Regionala centret för mänskliga rättigheter (RCHR).

Blir ryska medborgare

Sedan ett dekret av Putin i maj, som gör det enklare att göra ukrainska barn till ryska medborgare, har adoptionerna tagit fart. Enligt Rasjevska planerar Ryssland att föra bort alla barnhemsbarn och placera dem i ryska familjer.

— Barnens föräldrar och släkt vet inte om att de har deporterats och adopterats illegalt till ryska familjer. Och barnen själva får höra att man inte hittar deras föräldrar.

Så fort processen är klar blir barnen ryska medborgare. De ryska familjer där barnen placeras har då rätt att ändra både namn och personuppgifter.

— Det blir väldigt svårt att identifiera barnen och för ukrainska föräldrar att hitta sina barn.

I dagsläget ska minst 386 barn ha adopterats illegalt av ryska familjer, enligt organisationens beräkningar.

Ukrainska barnen Olesia Ljadtjenko (till vänster) och Jaroslava Rohatjova på ett läger i Rostov i sydöstra Ryssland, 8 juli 2022.

— Ytterligare ett 50-tal barn är på väg att adopteras, deras adoptionsprocess i Ryssland är klar. Det går fort nu.

Lukrativt för ryska familjer

Egentligen började de illegala adoptionerna, om än i mindre skala, från Ukraina 2014 i och med kriget i Donbass och annekteringen av Krimhalvön.

Vissa ryssar som "adopterar" ukrainska barn motiveras av tv-propaganda om ukrainska nazister och barn som påstås lida, säger Rasjevska. Andra drivs av ekonomiska skäl, som hon tror är det som väger tyngst.

— Ju fler barn, desto mer pengar.

En annan anledning, säger hon, är att ryska män som adopterar slipper inkallelse till militärtjänst.

FN: Trovärdiga uppgifter

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter bedömer uppgifterna om ukrainska barn som tvångsdeporteras till Ryssland som trovärdiga. Men trots fördömanden fortsätter barn att föras bort och försvinna i Ryssland.

— Den ryska strategin är att radera ut en generation av ukrainska barn. Barnen ska russifieras genom utbildning och propaganda, säger Rasjevska.

TT: Kommer de att lyckas "omvända" barnen?

— Det tror jag är möjligt. De integreras i systemet. Barnen får höra att deras föräldrar vägrar ta hand om dem. Att de är ukrainska nazister och att ryssarna räddat dem, säger hon.

En skolgård förstörd av rysk artilleribeskjutning i Donetsk i östra Ukraina, den 4 november 2022.

Aggressiv propaganda

Mariia Sulialina på människorättsorganisationen Almenda arbetar för barn och ungas rättigheter i Ukraina. Hon ser hur aggressiv den ryska propagandan är på skolor i ryskkontrollerade områden och i ryska läger, dit tusentals barn skickats. Barnen indoktrineras i att Ryssland gör rätt och att Ukraina kontrolleras av nazister. De sjunger den ryska nationalsången, hissar den ryska flaggan och läser om det goda Ryssland i skolböckerna.

Mariia Sulialina arbetar på människorättsorganisationen Almenda. Hon ser hur aggressiv den ryska propagandan är på skolor i ryskkontrollerade områden och i ryska läger, dit tusentals barn skickats. Bilden är tagen i Stockholm den 11 oktober 2022.

— Tyvärr ser vi på barnen som blev kvar på Krimhalvön efter annekteringen att propagandan fungerar. Barn tror verkligen på den. De ser sig själva som ryska, de vill gå med i ryska armén och slåss för Ryssland, säger Sulialina.

Ett exempel är hennes kusin, som blev kvar med sin pappa på Krimhalvön efter 2014. Kontakten med kusinen var länge tät, men för drygt ett år sedan klippte han banden till Sulialinas familj.

— Efter den ryska invasionen (i februari) i år skrev han till mig att han stöttar Ryssland i kriget.

"Måste tassa på tå"

Sonen till en annan av hennes vänner var ett år gammal 2014. I dag går han i andra klass. Han ritar ryska flaggan och militärfordon när han beskriver sitt land och säger, enligt Sulialina, att "vi, Ryssland" kommer att vinna kriget.

— Föräldrarna måste tassa på tå när de pratar med honom, för om skolan får reda på att de stöttar Ukraina är de i fara.

Nyligen var Regionala centret för mänskliga rättigheter med och lämnade in en rapport om folkmord till Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

— Det här handlar inte bara om mänskliga rättigheter, det är en utradering av den ukrainska identiteten och nationen, säger Kateryna Rasjevska.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.