Tre män döms för flickmord i Wien

Tre unga män döms för att ha mördat och våldtagit en 13-årig flicka i Wien. Flickan hittades död vid ett träd i ett bostadsområde och mordet väckte starka känslor och politiska reaktioner.


13-åringen hade fått i sig alldeles för stora mängder ecstasy, enligt rättsläkarna. Rätten slår fast att de tre unga männen hade gett henne drogen i syfte att utnyttja henne sexuellt.

De befann sig i en lägenhet i Wiens östra utkant när flickan slutade att andas. Männen säger sig ha fått panik, men de bar ut flickan och placerade hennes livlösa kropp vid ett träd innan de tillkallade ambulans. Då var hon redan död.

Ingen har erkänt att de gav flickan droger, men rätten ser ett samlat ansvar. En 24-årig man döms till livstids fängelse för mord. De två andra, 19 respektive 20 år gamla, döms också till fängelse i 19 respektive 20 år då de inte hjälpte flickan. Alla tre döms för sexualbrott.

Mordet blev föremål för högljudd debatt i Österrike, där landets stora medier hade en omfattande rapportering och flera politiska partier valde att lyfte fram att de tre männen var asylsökande afghaner.

Österrikes dåvarande förbundskansler, konservative Sebastian Kurz, lovade att mördarna skulle "straffas med lagens fulla kraft" och utropade att det var oacceptabelt att "människor kommer till oss, säger att de söker skydd och sedan begår grymma och barbariska brott i Österrike".

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.