En demonstrant håller det tidigare tyska rikets svart-vit-röda flagga vid en demonstration framför Brandenburger Tor i Berlin, i augusti 2020. Flaggan används av Reichsbürger-rörelsen och just denna pryds också av bland andra Donald Trump. Arkivbild.
En demonstrant håller det tidigare tyska rikets svart-vit-röda flagga vid en demonstration framför Brandenburger Tor i Berlin, i augusti 2020. Flaggan används av Reichsbürger-rörelsen och just denna pryds också av bland andra Donald Trump. Arkivbild. - Foto: TT

"Riksmedborgare" del av extrem tysk mylla

Rättshaverister, revisionister, konspirationsteoretiker och vaccinskeptiker.Reichsbürger-rörelsen – som kopplas till uppmärksammade statskuppsplaner – är bara en del av Tysklands extremistiska mylla. Andra delar har redan letat sig in i polisen och militären.


Fakta: Reichsbürger-rörelsen

Det finns flera grupper högerextrema och konspirationsteoretiker som betecknar sig som "Reichsbürger" eller "Reichsregierungen". De första dök upp på 1980-talet och har växt sig starkare de senaste tio-tolv åren.

Grundideologin är antisemitisk, historierevisionistisk och demokratifientlig. Utöver att man förkastar demokratin förnekar också många kraftfullt att Förintelsen inträffat.

Grupperna hävdar att den tyska grundlagen är en fortsättning på kriget mot det tyska riket och att regeringen påtvingats det tyska folket av de västliga segermakterna. Målet är att förbundsrepubliken Tyskland förlorar sin legitimitet.

Reichsbürger är ingen homogen grupp utan det finns spänningar mellan olika fraktioner. Några är övertygade nynazister, andra tror att Hitler fortfarande är vid liv efter att ha flytt med ett ufo till Antarktis.

Reichsbürger har visat sig var beredda att ta till våld vid tidigare tillfällen. 2016 dödades en polis och tre skadades svårt när Reichsbürger öppnade eld vid en razzia utanför Nürnberg.

Källa: Bundeszentrale fur politische Bildung, Tageschau

För drygt två år sedan marscherade upp emot 40 000 människor genom Berlin, i en demonstration mot de smittskyddsåtgärder som då rådde i landet. När de passerade förbundsdagen bröt sig flera hundra personer, bland dem många högerextremister, ur folkmassan och försökte storma byggnaden. De stoppades av polis.

Året dessförinnan sköts Walter Lübcke, regionpolitiker i förbundslandet Hessen, till döds på sin veranda av en högerextremist.

Några månader efter mordet på Lübcke sköt en väpnad nynazist som ville attackera en synagoga i Sachsen-Anhalt ihjäl två personer.

Tyskland är, med anledning av sitt förflutna, på sin vakt gentemot högerextrema tendenser. Ovan nämnda gärningar är också bara några av de värsta i en rad tillfällen under de senaste åren där extremister har gått från ord till handling.

Poliser följer händelseförloppet i augusti 2020 där hundratals demonstranter försökte storma förbundsdagens byggnad i Berlin. Arkivbild.

Inlagor och vapen

Det gäller också Reichsbürger (översätts "riksmedborgare"). Rörelsens medlemmar och anhängare gjorde sig initialt framför allt kända för att överskölja tyska myndigheter med motioner och formella överklaganden av beslut, med grund i att de inte erkänner den tyska förbundsrepubliken och dess maktutövning.

"De använder sig intensivt av internet och sociala medier. I den verkliga världen kommer de också på påhittiga sätt att propagera sina åsikter, vilka vanligtvis är juridiskt nonsens", skriver det tyska författningsskyddet (BFV), som är en inhemsk underrättelsetjänst, i en rapport om rörelsen.

Där beskrivs det att "reichsbürger" ofta har en högfärdig och aggressiv ton i sin korrespondens, samt att det förekommer hot om såväl skadestånd som allvarligt våld mot enskilda tjänstemän.

Olika konspirationsteorier, våldsförhärligande och varianter av högerextremism har tagit plats under den löst sammansatta rörelsens paraply.

2016 skedde två särskilt våldsamma händelser där poliser försökte ingripa mot medlemmar av rörelsen och skottväxling uppstod. Vid det ena tillfällen dödades en polis.

BFV bedömer numera att det inom rörelsen samlas vapen och att det finns såväl beredskap som vilja att utföra allvarliga våldsdåd.

En man som identifierats som Wolfgang P öppnade eld mot poliser som kom för att beslagta ett 30-tal vapen av honom i Georgensgmünde utanför Nürnberg 2016. En polis dödades. Här leds Wolfgang P in till sin rättegång. Arkivbild.

Skjuts i pandemin

Faktum är att flera personer greps så sent som i april i år misstänkta för att planera en stor kupp. De var såväl "reichsbürger" som vaccinskeptiker och planerade bland annat att kidnappa Tysklands hälsominister.

Enligt BFV radikaliserades många självutropade riksmedborgare under pandemin. Underrättelsetjänsten fann då anledning att följa den vaccinskeptiska så kallade Querdenker-rörelsen, som på många sätt och vis överlappade och samarbetade med Reichsbürger, till exempel vid demonstrationen mot smittskyddsåtgärder i Berlin härom året.

Efter onsdagens razzia ifrågasattes det på flera håll om de misstänkta kuppmakarna verkligen hade förmåga att genomföra sina planer, men myndigheterna bedömer att hotet bör tas på allvar, inte minst då flera av de inblandade är tidigare militärer.

Det har sedan flera år tillbaka larmats om extremister i de polisiära och militära leden i Tyskland. Antalet misstänkta har ökat de senaste åren, enligt de utredningar som görs av polis, militär och säkerhetstjänster. Det är tal om flera hundra inom varje skrå.

En av de misstänkta kuppmakarna var tidigare förbundsdagsledamot för ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland, som sedan tidigare i år följs i sin helhet av BFV för misstänkt extremism.

Tusentals våldsbenägna?

Av de omkring 21 000 personer som BFV kopplar till Reichsbürger-rörelsen ses omkring en tiondel som våldsbenägna, enligt författningsskyddets högste chef Thomas Haldenwang.

— Detta är första gången ett landsomfattande nätverk har tagit form med så väldigt konkreta planer, säger han vid en pressträff på torsdagen, dagen efter de stora tillslagen över hela Tyskland.

En misstänkt kuppmakare leds från en polishelikopter som har landat i Karlsruhe, efter de omfattande tillslagen på onsdagen.
TT
/
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.