Demonstranter håller flaggor med texten 'Hongkong självständigt' utanför Kinas ambassad i London den 10 december.
Demonstranter håller flaggor med texten 'Hongkong självständigt' utanför Kinas ambassad i London den 10 december. - Foto: TT

Hongkong uppmanar Google: Radera demokratisång

Google har hamnat i en diplomatisk dispyt med Hongkong.Företaget har en "moralisk skyldighet" att få låten "Glory to Hong Kong" att sluta dyka upp i sökresultat, anser Hongkongs Kinatrogna styre.


Fakta: Hongkong

Hongkong var en brittisk koloni i 155 år, men 1997 lämnades staden över till Kina. Då blev det en "särskild administrativ region" med stort självstyre. Enligt avtalet skulle Hongkong förbli relativt fritt i minst 50 års tid enligt devisen "ett land, två system". Kina har sedan dess brutit mot löftet och steg för steg utökat sin kontroll.

Regeringschefen i Hongkong utses av Kinas regering i Peking.

Efter att Kinas kommuniststyre föreslog ett nytt system där den själv skulle få sålla bland alla kandidater utlöstes de så kallade paraplyprotesterna 2014. Mängder av människor ockuperade affärsdistriktet Central och krävde fria val. Nästa stora protestvåg skedde under 2019.

Sommaren 2020 införde Kina en ny nationell säkerhetslag för Hongkong, i syfte att "skydda rikets säkerhet". Den förbjuder separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med främmande makt eller andra utländska parter som uppfattas kunna hota Kinas säkerhet. Mängder av oliktänkande och journalister har gripits och fängslats i enlighet med lagen sedan den infördes.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Låten ifråga tonsatte Hongkongs omfattande demokratiprotester 2019 och har återigen hamnat i blickfånget. Protestsången har – till den Pekinglojala Hongkongledningens stora förtret – nyligen spelats för stadens idrottare i samband med flera internationella sportevenemang i stället för Kinas nationalsång, något som fått Peking att se rött.

Fadäserna har fått Hongkongs styre att få upp ögonen för att låten är den första som dyker upp vid Googlesökningar på Hongkongs nationalsång.

— Om ett företag är ansvarigt på något sätt så har det en moralisk skyldighet, säger Hongkongs ledare John Lee till reportrar i samband med uppmaningen till Google.

Under måndagen uppgav Hongkongs säkerhetschef Chris Tang att Google har vägrat att ändra sökresultaten med hänvisning till att de styrs av algoritmer, inte av människor. Google har inte officiellt kommenterat dispyten.

Att sjunga eller spela "Glory to Hong Kong" är förbjudet under den hårdföra så kallade säkerhetslagen för Hongkong, som Peking drev igenom 2020.

På tisdagen kom samtidigt beskedet att rättegången mot den fängslade publicisten Jimmy Lai skjuts upp till september 2023. Lai greps under ett tillslag mot stadens prodemokratiska rörelse efter protesterna 2019 och dömdes tidigare i december – i en av omvärlden hårt kritiserad rättegång – till fem års fängelse för bedrägeri. 75-åringen, grundare av den nu nedlagda prodemokratiska tidningen Apple Daily, står också anklagad under den kontroversiella säkerhetslagen och riskerar med det åtalet livstids fängelse.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.