Masskidnappning i oljedeltat

Nigerianska gerillamän har tagit 15 utlänningar som gisslan.


Nigerianska gerillamän har tagit 15 utlänningar som gisslan i området kring det oljerika Nigerdeltat.

Kidnapparna tog de 15 med vapenmakt i onsdags efter att ha bordat deras båtar i Nigerdeltat, enligt ett uttalande från det afrikanska landets största gerillagrupp Mend, Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse.

"En underavdelning kapade i går MV Sprit i deltat och tog 15 utländska besättningsmedlemmar som gisslan", löd uttalandet från gerillarörelsen på torsdagen.

Förlängd tidsfrist

En talesman för nigerianska armén, överste Rabe Abubakar, bekräftade att flera utlänningar förts bort från två fartyg. Men han ville inte avslöja hur många de var och av vilken nationalitet.

Kidnappningen blev känd samtidigt som Mend förlängde en tidsfrist för arbetare i oljedeltat att lämna området med 24 timmar, till på lördag."Rådet till oljearbetare är att använda sitt sunda förnuft och lämna samtliga anläggningar i deltat innan en omedelbart förestående orkan drar förbi", varnade gerillan och fortsatte:

"Från och med midnatt natten till lördagen den 16 maj kommer hela deltaregionen att förklaras som en flygförbudszon för helikoptrar och flygplan som opererar för oljebolagen".

Men säkerhetspersonal som arbetar för Afrikas största olje- och gasanläggningar i området har förklarat att de inte har några planer på att genomföra någon större evakuering av personal ur området.

– De har sagt allt det där förut. Ingen evakuerar någonsin, men vissa företag kommer att höja säkerheten, sade en säkerhetsansvarig, som inte ville uppge sitt namn, till nyhetsbyrån Reuters.

Försvagad gerilla

Mend säger sig kämpa för att oljerikedomarna i Afrikas folkrikaste land ska fördelas mer rättvist till de boende i deltaområdet.

Gruppen är ansvarig för ett otal attacker de senaste åren; kidnappningar av utländska oljearbetare och attacker mot borrplattformar, oljefartyg och ledningar har kostat Nigeria en fjärdedel av landets dagliga oljeproduktion.

Mends attacker har varit välplanerade angrepp med dynamit, granatkastare och små snabbgående båtar. Flera bedömare tror dock att organisationen försvagats det senaste året. I deltat opererar också mer kriminella grupper som kidnappar arbetare för att utverka lösesummor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!