Anhängare till ex-presidenten Jair Bolsonaro stormade presidentpalatset, Högsta domstolen och kongressen i huvudstaden Brasilia den 8 januari. Arkivbild.
Anhängare till ex-presidenten Jair Bolsonaro stormade presidentpalatset, Högsta domstolen och kongressen i huvudstaden Brasilia den 8 januari. Arkivbild. - Foto: TT

Bolsonaro utreds för upplopp –ex-minister greps

Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro utreds för anstiftan till plundringen av maktcentrum i Brasilien förra helgen.Samtidigt har Bolsonaros tidigare justitieminister Anderson Torres gripits.


Fakta: Upploppen i Brasilia

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro samlades på söndagen den 8 januari på Praca dos Três Poderes där kongressbyggnaden, presidentpalatset och Brasiliens högsta domstol ligger.

Demonstranter bröt genom avspärrningar, slog sönder fönster och tog sig in i byggnaderna.

Upploppsmakarna besköts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis på marken och från helikoptrar.

Efter ett par timmar återtog polis kontrollen över byggnaderna.

Källor: O Globo, AFP, AP, CNN Brasil

Högsta domstolen i Brasilien godkänner riksåklagarens begäran om att inkludera den tidigare presidenten Jair Bolosonaro i den pågående utredningen av stormningen av kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen i huvudstaden Brasilia.

Riksåklagaren hänvisade till en av Bolsonaro publicerad video som "ifrågasätter korrektheten i presidentvalet 2022."

Den publicerades två dagar efter den våldsamma stormningen. Trots det anser åklagaren att den kan fungera som "ett bevisande samband" som motiverar "en global utredning av de handlingar som utfördes före och efter den 8 januari 2023 av den anklagade".

"Fördömer kraftfullt"

Efter domarbeslutet sade Bolsonaros advokat Frederick Wassef att ex-presidenten "kraftfullt fördömer den omfattande vandaliseringen och förstörelsen" den 8 januari. Uttalandet gör även gällande att Bolsonaro "aldrig haft någon relation eller samröre med dessa spontana sociala rörelser".

Myndigheter har inlett en undersökning av vem eller vilka som gjorde det möjligt för radikala Bolsonaroanhängare att genomföra stormningen. Man utreder även vem eller vilka som ansvarade för att samla de protesterande till huvudstaden, betalade för transporter samt eventuell säkerhetspersonal som steg åt sidan i stället för att stoppa stormarna.

Torres gripen

Högsta domstolen utfärdade tidigare en arresteringsorder för Bolsonaros före detta justitieminister Anderson Torres "och alla andra offentliga tjänstemän som är ansvariga för handlingar och underlåtenhet, som lett till oroligheterna".

Torres har nu gripits när han återvände till Brasilia från USA – där både han och Bolsonaro befann sig under kuppförsöket.

President Lula da Silvas justitieminister Flavio Dino säger att man har hittat ett utkast till dekret i Torres hem som föreslår nödåtgärder för att "korrigera" valresultatet i oktober som Lula vann med snäv marginal.

Utkastet ska vara odaterat och osignerat, men bär Bolsonaros namn, enligt Dino som framhåller att det är okänt vem som författat det.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!