Greta Thunberg under en av demonstrationerna på lördagen.
Greta Thunberg under en av demonstrationerna på lördagen. - Foto: TT

Aktivister inne i kolbrott: "Lämna omedelbart"

Demonstranter vid den tyska orten Lützerath har tagit sig igenom polisens barrikader och är inne i stenkolsbrottet. De uppges också ha kastat sten mot polisen.Tysk polis uppmanar dem att lämna "farozonen" omedelbart.


Busslaster med klimatdemonstranter anlände på lördagen till området runt den övergivna orten Lützerath i västra Tyskland. Enligt arrangörerna anslöt 35 000 personer.

Ackompanjerade av en blåsorkester skanderar demonstranterna "stoppa kolet" och "Lützerath lever".

Den lilla orten, som ligger strax väster om Düsseldorf, hamnade i fokus under förra året när regeringen beslutade att offra den för att expandera det jättelika brunkolsbrottet Garzweiler.

Klimatdemonstranter har ockuperat Lützerath i över två år. I onsdags omringades orten av kravallpolis. Lördagens demonstrationer hålls därför framför allt i den närliggande byn Keyenberg och på fälten mellan orterna. Flera demonstranter uppges dock ha tagit sig igenom barrikaderna, skriver polisenTwitter.

"Nödvändigt beslut"

För att få tillstånd att förstöra Lützerath och omkringliggande orter tvingades energijätten RWE att gå med på att avsluta kolutvinningen senast 2030, när den förnybara energin byggts ut tillräckligt. Men enligt klimatrörelsen är gruvan onödig redan i dag, och flera experter håller med.

Regeringen hävdar att beslutet är nödvändigt med anledning av den energikris som startade med kriget i Ukraina, men frågan har blivit storpolitik och splittrar bland annat regeringspartiet De Gröna.

— Att den tyska regeringen förhandlar och kompromissar med fossila bränslejättar som RWE är skamligt, säger Greta Thunberg, som deltagit i demonstrationen, i ett tal till demonstranterna.

Tysk polis vid demonstrationen.

Kastar sten

Under lördagskvällen rapporteras om sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser som försöker styra bort demonstrationen från Lützerath. Enligt lokala medier kastar demonstranterna sten mot polisen.

Greta Thunberg säger till en tysk nyhetsbyrå att det ser ut som Mordor runt Lützerath, och syftar på Saurons mörka rike i fantasytrilogin "Sagan om ringen", rapporterar Dagens Nyheter.

På lördagskvällen skriver tysk polis på Twitter att demonstranter har tagit sig in till stenkolsbrottet, och uppmanar alla att "lämna farozonen omedelbart".

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/
/