Upprörd stämning vid Sveriges ambassad i Jakarta på måndagen.
Upprörd stämning vid Sveriges ambassad i Jakarta på måndagen. - Foto: TT

Sverigeprotester fortsätter i liten skala

Protester mot koranbränningar i bland annat Sverige fortsätter i asiatiska storstäder. Men efter demonstrationerna i Pakistan i fredags, då minst 12 000 personer anslöt, har de senaste dagarnas aktioner bara lockat några hundra.


På måndagen marscherade muslimer till Sveriges ambassad i Jakarta, Indonesien. Polisen var redo, och hade barrikaderat området med bland annat taggtråd.

200 poliser vakade över drygt 300 demonstranter, rapporterar nyhetsbyrån AP. En del trampade på och rev sönder plakat föreställande bland annat Rasmus Paludan och flaggorna från Sverige, Danmark och Nederländerna.

Det är i de tre länderna som den högerextreme aktivisten Paludan och andra meningsfränder eldat och vandaliserat exemplar av muslimernas heliga bok Koranen den senaste tiden.

Händelserna har fått det inflytelserika universitetet al-Azhar i Egypten att mana till bojkott mot bland annat Sverige.

I fredags rapporteras 12 000 ha deltagit i en demonstration i den pakistanska mångmiljonstaden Lahore. Sedan dess har missnöjesyttringar fortsatt, men i mindre skala.

I Lahore och andra pakistanska städer uppges som mest några hundra ha deltagit i demonstrationer under helgen. Liknande bilder kommer från bland annat Irans huvudstad Teheran och Istanbul i Turkiet.

Kvinnor håller upp Koranen under en demonstration i Peshawar, Pakistan, i lördags.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!