Tisdag 11 Maj
Stockholm

Nu närmar sig bannlysning av Hells Angels

Dansk Folkepartis förslag om att förbjuda mc-gäng nära verklighet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gängkrigen tär på den danska moralen. Från att tidigare ha varit bara Hells Angels och Bandidos har nu landet fått allt fler kriminella gäng som härjar i främst Köpenhamn.

Dansk Folkepartis förslag att helt enkelt bannlysa mc-gäng för all framtid närmar sig verklighet.

Från att ha varit en vild idé om hur man ska tygla brottslingarna har förslaget nu samlat flera stora partier som Socialdemokraterna och Konservativa kring sig. Nu ska förslaget tas upp av Danmarks högsta instans för liknande frågor, Rigsadvokaten. Men samtidigt inser Socialdemokraterna att ett förbjud inte kommer att stoppa gängen.

– Knuttarna kommer att träffas i vilket fall – och de blir ju inte mindre kriminella av ett förbud, säger Socialdemokraternes talesperson i rättsfrågor Karen Hækkerup till Dagbladet Information.

Senast Danmark försökte med ett liknande förslag var när gängkrigen tog över landet i början av 1990-talet. Då valde Danmarks dåvarande riksadvokat Henning Fode att förkasta idén då det skulle vara svårt att bevisa att det är mc-gäng som begår brott och inte dess enskilda medlemmar. Men nu ska förslaget återigen gå igenom samma procedur.

– Jag kommer att kalla rikspolischefen och riksadvokaten till ett möte. Tycker de att det är en bra idé med ett totalförbud, så genomför jag det. Allt man kan göra för att få ett slut på gängbråken är jag med på, säger den danske justitieministern Brian Mikkelsen till Dagbladet Information.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela