Sydkorea och USA aviserade i början av januari att länderna inlett diskussioner om gemensamma övningar med amerikanska kärnvapen. På bilden Sydkoreas president Yoon Suk Yeol.
Sydkorea och USA aviserade i början av januari att länderna inlett diskussioner om gemensamma övningar med amerikanska kärnvapen. På bilden Sydkoreas president Yoon Suk Yeol. - Foto: TT

Nordkorea hotar med "förödande kärnvapenarsenal"

Nordkorea står redo att möta militär aktivitet från USA på den koreanska halvön med "en fullständigt förödande kärnvapenarsenal", enligt ett uttalande från det nordkoreanska utrikesdepartementet på torsdagen.


Uttalandet kommer sedan USA:s försvarsminister Lloyd Austin under ett besök i Seoul under tisdagen meddelat att USA utökar sin utplacering av avancerad militär utrustning på den koreanska halvön inför landets aviserade gemensamma militärövningar med Sydkorea.

Nordkorea varnar även för att de planerade övningarna mellan USA och Sydkorea leder till att spänningarna i området når ett "extremt kritiskt läge".

Sydkorea och USA aviserade i början av januari att länderna inlett diskussioner om gemensam planering och övningar med amerikanska kärnvapen. Anledningen till ländernas gemensamma beslut är de tilltagande hoten från kärnvapengrannen Nordkorea.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelade tidigare i januari att han vill se en "exponentiell" ökning av landets kärnvapenarsenal och nya interkontinentala ballistiska robotar.

Under 2022 bröt Nordkorea mot sanktioner och genomförde vapentest nästan varje månad samtidigt som man avfyrade sin mest avancerade ballistiska robot hittills.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.