Joe Biden pratar med viceoresident Kamala Harris efter talet.
Joe Biden pratar med viceoresident Kamala Harris efter talet. - Foto: TT

Biden efter ilskan: Då är vi eniga

USA:s årliga presidenttal förvandlades stundtals till ett öppet gräl i kammaren, när några republikaner kallade Joe Biden lögnare.Men mycket av eftersnacket handlade också om en kyss – oavsiktlig eller inte?


Fakta: State of the union-talet

I början av varje år brukar USA:s president hålla ett direktsänt tal kallat "State of the union" i Kapitolium i Washington DC. Talet hålls inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten samt inbjudna gäster.

Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (State of the union) och rekommendera åtgärder … för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913, även om undantag har skett.

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

I "State of the union", presidentens årliga tal om läget i landet, manade Biden till samarbetsvilja.

— Let's finish the job ("vi måste få det gjort"), var slagordet han nämnde kring flera ämnen.

Med andra ord, hans demokrater och de republikanska motparterna i kongressen måste samarbeta om inte USA ska bli ifatt- och omsprunget av andra världsmakter. Och i en del fall är det inte andra länder som är hotet, påminde han.

— Vi måste inse: klimatkrisen bryr sig inte om du är i en röd (republikansk) eller blå (demokratisk) delstat. Det är ett existentiellt hot.

Skyldiga våra barn

Han erkände att USA under den närmaste framtiden fortsatt kommer att vara beroende av fossila bränslen som olja och gas, men sade sig "vara stolt över hur USA äntligen möter utmaningen". Den 80-årige presidenten syftade då på exempelvis storsatsningen IRA, ett jättepaket med subventioner och skattelättnader till gröna investeringar som han även fått republikanskt stöd för.

— Vi är skyldiga oss själva och våra barn och barnbarn att möta detta.

Men jobbet är inte klart, varnar Biden. USA:s ekonomi behöver återuppbyggas efter pandemin, och landet enas efter åratal av pessimism och politisk splittring i Washington, förklarade han.

I sitt tal berörde presidenten också exempelvis skatt för miljardärer, priset på insulin, landets vapenlagar, hbtq-personers rättigheter och lovade att lägga sitt veto mot ett eventuellt nationellt abortförbud.

Nästan nöjd

Men flera gånger förvandlades talet till en improviserad och hetsig debatt, när republikaner buade och till och med försökte gå i svaromål. Ett sådant exempel var när han anklagade motståndarna för att "ta ekonomin som gisslan" i politisk kohandel.

— Alla ni där hemma ska veta vad de har för planer. I stället för att låta de rika betala sin andel vill en del republikaner ha avveckling av socialförsäkringar och (sjukvårdsprogrammet) Medicare.

Men det påståendet möttes av ett myller av burop, skakade huvuden, och några högerradikala republikanska ledamöter ställde sig upp för att kunna gestikulera upprört.

— Lögnare! skrek bland andra Marjorie Taylor Greene, en av politikerna längst ut på högerkanten.

Biden framhärdade i att det finns sådana förslag från individuella republikaner. När det bemöttes med fler ilskna mothugg såg han nästan nöjd ut.

— Hörni, då är vi alltså eniga om att vi inte ska röra socialförsäkringarna och Medicare.

"Snacka om att covid är över"

Ett annat, mer oväntat, debattämne efter talet blev hur presidenthustrun Jill Biden hade gjort entré i kammaren. Hon hälsades av partikamrater med hurrarop, gick fram till vicepresident Kamala Harris man Doug Emhoff – och kysste honom rakt på munnen.

En del spekulerar i att de båda skulle kindpussas, men missbedömde avståndet. Skvallriga tidningar som The New York Post publicerar rader av bilder ur olika vinklar på ögonblicket, under ordvitsar som "smooch of the union", vilket kan översättas ungefär "nationella hånglet".

Och även sociala medier gick varma kring kyssen. "Wow, snacka om att covid är över", twittrade exempelvis Kellyanne Conway, tidigare rådgivare till Bidens företrädare Donald Trump.

Jill Biden hälsar på folk inför talet. I mitten av bilden Doug Emhoff, som hon var placerad bredvid.
TT
/
/
/
Hot
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östersund

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E45, Ångsta.", skriver polisen på sin hemsida.